• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jelcze Nanofaktura vs Reduced

womo

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.382 35 1
Witam. Mam takie pytanie do osób które posiadają modele jelcza od obu producentów. Czy modele różnią się znacznie wymiarami od siebie.. Mam jelcze reduced i zastanawiam się nad zakupem modelu od Nanofaktura.
Przy Starach w skali TT jest widoczna różnica między Nanofakturą a wydrukami które zostały zamówione w innej firmie. Stąd moje pytanie.

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.267 301 15
Mam jelcze reduced i zastanawiam się nad zakupem modelu od Nanofaktura.
Rozmiar to nie największy problem. Modele z reduced są robione z inwentaryzacji. Często gadam z chłopakami i wiem jak to u nich wygląda, z kolei jelcz z Nanofaktury tylko trochę jelcza przypomina. Zresztą nie tylko jelcz - np. kamaz w ogóle kamaza nie przypomina. Zwracałem koledze uwagę na błędy to mnie najpierw olewał, potem zablokował na FB :ROFL: Jego wypowiedzi świadczyły, nawet tu, na forum, że zasadniczo ma jakość swej pracy w głębokim poważaniu. Szczerze mówiąc myślałem, że to jakiś gówniak, który dorwał się do drukarki, a to podobno człowiek po 40-tce. Także ten...
zamówione w innej firmie.
A w jakiej?
Podam ci taki przykład - Reduced zamówili u mnie figurki do śmieciarki - dzięki temu, żeby dopasować kierowcę, mogłem zerknąć na bryłę kabiny jelcza - wirtualnie. Z ciekawości nałożyłem ją na swoją i zgadnij - pasowała w 100% do mojej - inwentaryzowanej miarką. Nawet krzywizny dachu nam się nałożyły co wcale nie jest takie oczywiste, bo jak robisz ze zdjęć, to w każdym ujęciu wygląda to inaczej. Dlatego jelcz to trudny model. Jak znajdę te modele to pokażę ci zrzut ekranu. Wątpię aby inni producenci latali z miarkami. Stąd mogą być różnice w wielkości.
Na marginesie - porównywałem ramę jelcza od Nano do fotografii - też się nic nie zgadzało, więc zanim kupisz, obejrzyj dokładnie zdjęcia modelu.
EDIT: znalazłem taką analizę, którą kiedyś robiłem...

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
womo

womo

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.382 35 1
W TT ogólnie modeli nie ma. Więc star był przeskalowany z 1/72. I teraz jak stoi ten z netu obok tego od Nanofaktura to mi oczy uciekają. Nie chodzi mi o jakość druku. Pracuje na tym co mam.
Stąd moje pytanie aby nie strzelić sobie w stopę jak z Jelczami.
IMG_20231019_092126.jpg

Ostatnio modyfikowane przez moderatora: