• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja JELCZ 316 Saw Model RC

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.002 33 0
Zaczynamy od początku... Najlepiej na modelu surowym nie sklejonym. Ja Taki zamówiłem u Seweryna. Po tym jak go odebrałem zabrałem sie za cięcie i montaż przedniej osi ;)
J-01.jpg
J-02.jpg

Gdy już przednia oś pasowała +- zabrałem sie za wklejanie Serwomechanizmu HK-5320

J-03.jpg
J-04.jpg

Aby za łatwo nie było, musiałem podciąć skrzynię... ręce mi drżały jak ciąłem żywicę ;)

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.002 33 0
Nie przesadzajmy.... ten model to Gigant przy tym który chciałbym zbudować docelowo ... ale zanim do niego dojdę to poćwiczę na ciężarówkach :)

Wracając do budowy to po wyciąciu dziury na serwo... trzeba zrobić dziurę pod odbiornik (tylko dla tego kupiłem największego Jelona ;)
J-05a.jpg
J-05b.jpg
J-06.jpg
J-07.jpg

Potem już poszło łatwo. Gniazdo ON/OFF i przelotki na kable.
[DOUBLEPOST=1445290087][/DOUBLEPOST]Silnik Samochodu to gotowa przekładnia 96:1 wklejona w podwozie. (juz pomalowana na czarno)
J-10.jpg

Z tyłu za osią napędową dorobiłem wieszaki pod tylne koło wleczone..
J-14.jpg

wszak nie mogą stanowić oporu dla modelu ;)

RaFuS

Znany użytkownik
Reakcje
140 3 0
No Kolego!!!
Żeś mnie wyprzedził i to grubo... Ja jakieś półtora roku temu myślałem nad czymś takim, ale zależało mi nad ciągnikiem siodłowym, naoglądałem się tego w necie, najarałem jak dziecko... ale w fazie przygotowań modelu którego przeznaczyłem na ten cel zgasłem. Nie mam wiedzy "elektronicznej" że tak powiem...:mamdola: o ile jakieś rozwiązania techniczne rodzą mi się w głowie, to nie wiem nic na temat aparatur sterowania, płytek sterujących itp.
Gratuluje i jednocześnie zazdroszczę sukcesu. (y)

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.002 33 0
RaFuS. Ja też nie mam wiedzy na ten temat. Łączę +z+ i -z-. Jak masz pytania to dawaj na priw. PPomogę w miarę możliwości. Ja na poczatek zrobiłem model jelcza w skali 1:43 aby planować pewne techniki/połączenia i poczuć co realnie potrzebne. Gdybym się rzucił na ten model z rok temu to bym poległ. Nie jest to trudne a satysfakcja jest ogromna.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.002 33 0
Gdy zmontowałem serwo i wieszaki na tylną oś... przyszła pora na tylne lampy. To było wyzwanie z racji ich wymiaru. Po prostu są za duże :/
J-19 lampy.jpg

Teraz bym użył diód 0402 lub mniejszych ;) No nic przy następnym modelu się poprawię. Mimo wszystko wyszło całkiem nieźle :)
J-20.jpg

Wodzik do przedniej osi zrobiłem na widełkach z listwy GOLD PIN i drutu mosiężnego 0,5 mm ;)
J-17 wodzik.jpg

Bateria 1s na 3,7-4,2V i pojemności 100mAh powędrowała do kabiny.

J-11a.jpg
J-11b.jpg
J-12.jpg

Kable zasilające wprowadziłem pod ramę przy baterii i wypuściłem przy serwomechanizmu.
Potem wszystko poskładałem i przymierzyłem na przeszkodzie ;)
J-16-na igle.jpg

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.002 33 0
Po podłączeniu wszystkich kabelków całość wymalowałem i wyprowadziłem to poskładania w całość.
J-21.jpg

Na końcu przyszła skrzynia i lutowanie.
Efekt finalny wygląda tak:
J-22.jpg

To ten efekt można zobaczyć na filmiku z początku wątku.
Musze przy nim jeszcze:
- podmalować kabinę wkoło przednich świateł, aby nie przebijały światła od LEDów. (w trakcie roboty)
- zamontować inne cięzarki w miejscu tych okragłych
- podmalować podwozie na czarno
- przesunąć przednią oś o jakieś 0,5 - 1mm do przodu aby poprawić optykę i wł. jezdne (już zrobione)
- nakryć całą skrzynię jakimś gustownym czymś ;)
- WASH na całość
- rejestracja z Krakowa ;)

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.002 33 0
Marcinie jak się uda to może kiedys zbuduję. Teraz czekam na dostawę serw i odbiorników. Następny w kolejce to może jakieś siodło. Musze tylko namierzyć takie jakie mnie interesuje :) Jak się uda to i do osobowych dojdę.
Na dniach wrzucę mały poradnik co potrzeba do budowy takiego modelu i gdzie kupowałem części.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.002 33 0
Marcin, faller car system to łatwizna. Kupujesz start set i się bawisz :)
Faktem jest że taki rozbudowany układ to wyższa szkoła jazdy.
Wracam do budowy modelu. Póki co totrwa powolne odmalowywanie karoserii i zabawa z lładunkiem. Druga oś też daje po garach :/. Udało się namierzyć kolka od liaza igry. Felunek pasuje jak należy. Trzeba podmienić :)

Zdjęcia pokazują jak bananowa jest skrzynia. Jak dojdzie ładunek to optycznie się to poprawi pod warunkiem że żywicy już nie skręci:)

20151022_002353-1.jpg
20151022_002424-1.jpg

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Chylę czoła przed tymi zabiegami elektronicznymi, ale kompletnie na tym się nie znam, więc nie będę się zagłębiał w szczegóły.

CO NATOMIAST mi się podoba - "odmalowanie" kabiny - w tym stanie wyżej wygląda to idealnie - Jelon swoje już wysłużył, a że wokół świateł one lubiły gnić, to wspawano mu nowe blachy i pomalowano w "odpowiedni jak na tamte czasy" sposób czyli ławkowcem :D - zostaw go tak- ma klimat!!!

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Samochody ciężarowe 38
Samochody ciężarowe 8