Uwaga, osoby o słabszych nerwach proszone są o ostrożność, bo może być trochę sarkastycznie
OK. To co z tym dachem i kolami od Stara 200?
Mocno życzeniowe podejście jak na forumowego mistrza ceremonii i dyżurnego "wujka dobra rada".
To teraz będzie mówił Lech Ryś:
- Przecież to dziecinnie proste, ożeń się z jakąś Ireną i masz koła... No dobra, a teraz na poważnie.
Do cholery zdjęć jest w necie, kół i całej reszty. Trzeba wrzucić obrazki do programu 3d i odwzorować koło. Znając średnicę zewnętrzną, dalej to już proste.
A dach?
Ze zdjęć z poniższego linka można cały autobus zrobić znając wymiary zewnętrzne i umiejąc liczyć proporcje. Nie pamiętam, proporcje to podstawówka czy już średnia szkoła
Ten dach jest naprawdę prosty.
https://kstm.pl/en/aktywnosci.html?&rok=2019
Ja najczęściej modeluję takie bryły odtwarzając w widoku 3d perspektywę zdjęcia (wymaga to trochę wprawy, ale to praktyka a nie teoria czyni mistrza). Potem modelując bryłę dopasowuje proporcje do zdjęcia i naprawdę skomplikowane obiekty można w ten sposób ogarnąć.
W skali TT nie sugerowałbym się tak bardzo planami, bo im mniejsza skala tym więcej emenetów trzeba przeskalować by wyciągnąć z bryły jej właściwy charakter. Co z tego, że zrobisz śruby, jak potem zaleje je żywica. Ja osobiście zawsze myślę o malowaniu, dlatego niektóre krawędzie lubię bardziej uwypuklić by lepiej łapały wash'a, bo to on podkreśli to co wydrukujesz.