• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jasnośc świateł - które CV?

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
70 1 0
Z instrukcji:

Dimming of lamps
With LokSound you may dim the lamps in 15 steps to
adapt the brightness optimally to your model. The
lamps are pulsed, i.e.: they are continuously switched
on and off. The brightness of each output may be
adjusted separately. The desired dimming value (0 to
15) has to be added to the value of the corresponding
control-CV (113 - 120) that defines the function mode.

Czyli, poziom intensywności świecenia 0-15 i odpowiednio dla kolejnych wyjść CV 113-120.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.129 583 30
W ESU LokSound 3.5 działają tylko CV 113 do 116. Sterują one kolejno światłami: CV 113 - do jazdy w przód (jednocześnie sterowane są światłą białe z przodu i czerwone z tyłu), CV 114 - do jazdy w tył (białe z tyłu i czerwone z przodu), CV 115 - wyjście AUX 1 i CV 116 - wyjście AUX 2. Dalsze są wykorzystywane w dekoderach XL, które mają więcej wyjść funkcyjnych (AUX 3 do 5, CV 117 do 120). Wszystko jest opisane w instrukcji, która jest dołączona do dekodera. Można ją również ściągnąć ze strony ESU w wersji DE i EN. Wartość domyślna CV 113 do 116 to 15. Proponuję ustawić w CV 113 np. 8 i zobaczyć efekt. Proszę pamiętać, że ta CV odpowiada jednocześnie za światło białe z przodu i czerwone z tyłu. Żeby mieć tak samo w obie strony, trzeba ustawić tę samą wartość w CV 113 i 114.

OP
OP
Filonxxxl

Filonxxxl

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Łaaaaał... wielkie dzięki, zadziałało.
Faktycznie 113-przód, 114-tył. Działa toto w skali 0-15, powyżej nie przyjmuje, światła gasną. Ciekawostką jest to, że fabrycznie było 127 i tu też działa przez 16 stopni w dół, czyli 126, 125, 124, itd.
Ustawiłem 9 i jest super.
Jeszcze raz wielkie dzięki. Wczoraj jakoś chyba już trochę zmęczony byłem (penwie tą walką z balastem kotła w Br03 ;)), bo jak ten bałwan coś tam kombinowałem jak koń pod górkę. A dziś rano mówią mi: bałwanie, 113,114 i... działa! Jednak ja już stary bałwan jestem (choć ja, bo śniegu ani widu, ani słychu...) :D

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 2
DCC 7
DCC 12
DCC 4
DCC 0