• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jaki zamienny silnik do tt bttb

OP
OP
M

marcinx00

Aktywny użytkownik
Reakcje
55 0 0
ogólnie mam ich kilka ale bttb a może istnieją jakieś właśnie tanie tak jak z linku które będą lepsze do dcc. Lokomotywy w których chciałbym zmienić te silniki to E499,V36,br 92,(jedna 2 osiowa z zestawu startowego druga normalna 4 osiowa) nohab m61,br23, SCNF (2 osie startowa)

Wojtek_Kraków

Aktywny użytkownik
Reakcje
429 1 0
Niestety ale tanie będą kiepskie.
Do nohaba i E499 chyba lepiej założyć coś z kołami zamachowymi. Do V36, BR23 i BR92 (czteroosiowa) w modelmani można poskładać zestaw na nowym trójpolowym silniku za ok 110 zl za sztukę (co ciekawe w komplecie gotowy wychodzi drożej).
Do startowych zestawów bym sobie opuścił bo szkoda kasy.

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
422 9 0
Te nowe zamienniki tilliga ruszają od najniższych napięć ale np v36 przy 12V osiąga chyba ze 250 kmh. Poza tym wg mnie wydają bardziej piskliwy dźwięk niż stare silniki i po jakimś czasie staje się nieprzyjemny. Też chciałem te loki modernizować ale w końcu odpuściłem. Kupuję powoli nowe konstrukcje a stare zostawię na pamiątkę lub sprzedam. Reasumując nie warto inwestować wg mnie

OP
OP
M

marcinx00

Aktywny użytkownik
Reakcje
55 0 0
Szkoda mi tych bttb zostawić dlatego myślałem o wymianie silników (z ciekawości czy było by lepiej) co prawda to i na tych starych po zamontowaniu dekoderow dcc fajnie jeżdżą.

OP
OP
M

marcinx00

Aktywny użytkownik
Reakcje
55 0 0
Bawię się też modelarstwem rc ale na takie małe silniki nigdy nie zwracałem uwagi może w jakichś małych śmigłowcach znalazło by się coś małego będę musiał poprzeglądać wymiary takich silników. Jak ktoś z was znajdzie coś dobrego taniego i co wejdzie do każdej TT niech tu pisze info.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.697 124 86
Mógłbyś jeszcze pokazać na zdjęciu jak połączyłeś oryginalną (?) zębatkę z osią nowego silnika. Jakieś przycięcia, rurki?

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.697 124 86
To w sumie najprostrze rozwiązanie. Ale ta tarczka to musiała być naprawdę bardzo cieńka.

Widziałem na filmie, że w miarę "ładnie" rusza (DCC?) ale może by jeszcze zamontować małe koło zamachowe. Zawsze to poprawiło by moment bezwładności tego układu mechanicznego.

Ostatnio edytowane: