• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jaki tabor zakupić ???

Reakcje
18 0 0
Witam . Mam do was pytanie przeglądam od dłuższego czasu allegro i mam ochotę kupić swój pierwszy wagon . Interesuje mnie tylko PKP i wagony osobowe . Moglibyście mi napisać jak to jest z firmami i ich produktami ? Interesują mnie 4 firmy:
- Piko
- Tillig
- ACME
- RoboModel

Bardzo proszę pokrótce jak możecie opisać czy tabor tych firm jest realistycznie odzwierciedlony bo słyszałem że wagony z Piko to bardziej ,,dziecinne " a mi zależy na realistycznych modelach

Preki

Aktywny użytkownik
PGMK
Reakcje
131 3 0
Piko... no Piko generalnie robi przemalowanki w wersji Hobby. Jedyne, co mogę polecić od nich, to wagony Bdhpumn ze starej wersji produkcyjnej - pełne opisy i detale. Niestety wagon nie jest produkowany już, tak więc trzeba toczyć srogie boje o niego na portalach aukcyjnych... Ale jeśli stawiasz na jakość, to ten bohun będzie wart tych pieniędzy, aby tylko nie zbyt wielu ;)

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Koledzy wszystko powiedzieli. Od siebie dodam tylko, że warto uściślić także, czy przypadkiem nie interesuje cię konkretny okres historyczny PKP. Może rozważ, czy masz zamiar zbierać wszystko - jak to się mówi "jak leci" co ma szyld PKP - czy też interesuje cię jakaś konkretna epoka, np. III, IV czy też V lub przełom epok (?)... Warto uwzględnić również ten aspekt przy dokonywaniu wyborów.
Wielokroć jest tak, że tabor danego typu jeździł w kilku epokach - jak np. SM42 (PIKO). Chcąc kupić ten model masz do wyboru np. stonkę ICC ale i stonkę z rewizją z lat 80-tych (SM42-1083).... To samo ryflaki, jak wiele innych typów taboru.

Poza tym - trochę drogo jest zbierać wszystko jak leci :rolleyes:... tym bardziej, że akurat w H0 jest tego trochę.

Ostatnio edytowane:

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
A jeżeli chodzi o bohuny

Piko... no Piko generalnie robi przemalowanki w wersji Hobby. Jedyne, co mogę polecić od nich, to wagony Bdhpumn ze starej wersji produkcyjnej - pełne opisy i detale. Niestety wagon nie jest produkowany już, tak więc trzeba toczyć srogie boje o niego na portalach aukcyjnych... Ale jeśli stawiasz na jakość, to ten bohun będzie wart tych pieniędzy, aby tylko nie zbyt wielu ;)
To w tym roku pojawia sie w wersji prawidłowej i nawet z poprawnym polskim wnętrzem nie tak jak te poprzednie.

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
319 38 1
Ja proponuje wagony ROBO plus SP42! Teraz jeszcze doszedł piętrus. Wiec na początek jest juz fajny zestaw i prawie idealny w epoce IV i V. Epoka VI polecam spacer na najbliższy dworzec z katalogiem. I polecam czytanie tutaj forum, zdarzają się dobre porady.

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Czyli mam rozumieć że ROCO jest lepsze od Tilliga ?
Nie można jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Obie firmy posługują się w zasadzie tą samą technologią produkcji modeli. Porównywanie "firm" raczej ma miejsce w przypadku oceny konkretnego modelu, np. Wagon Wars (Roco vs Tillig). Wówczas można popatrzeć kto zrobił lepiej dany model. Zdarza się bowiem, że raz lepiej coś wyszło ROCO, a co innego lepiej wyszło Tilligowi. Nie ma złotego środka w wyborze która firma jest lepsza.