• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Jaki dekoder do MTB MP1?

Mario

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
144 1 0
Szukałem czy jest cos na ten temat i nie potrafiłem znaleźć, stad ten wątek.

Zmieniam sterowanie rozjazdami na makiecie z cewkowego na MP1 i mam problem z tym, ze moje stare dekodery MS8ACC wysyłają tylko impuls co oczywiście nie wystarcza na pełne przestawienie zwrotnicy. Czy ktoś może wie czy można przestawić MS8ACC na sygnał ciągły i jeśli tak to jak to zrobić? Jeśli nie to proszę podpowiedzcie który dekoder może obsłużyć MP1?

Załączniki

kareks

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
320 10 2
Peli produkuje dekodery pod MP1 "Decoder for MP1 switch motor" wystarczy wpiąc jeden koniec do MP1 a do drugiego dac przewody DCC i działa.

womo

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.390 35 1
Podpinasz do złącz poz2/ COM/ poz1 a w dekoderze do port1/ +/ port2 - czyli 3 kable.
Dodatkowo czas przełączania trzeba zmienić na dłuższy niż w conradach.
Conrada miałem ustawione na kilkadziesiąt ms czyli CV= 15 a dla MTB czas około 2s cv mam na 200. Czas musi być tak dlugi aby napęd doszedl do momentu az wylaczy go ten wyłącznik krańcowy dopiero wtedy będzie możliwe puszczenie w druga strone..

Tak mam zapisane. Ale od lat tego nie ruszałem :D u mnie działa i nie ma problemów. Faktycznie był problem z tym czasem.

OP
OP
Mario

Mario

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
144 1 0
Ja mam podpięte pod te które masz. Gdzieś mam zapisane jak przeprogramować. Muszę poszukać notatek
Nie poradziłem sobie z przeprogramowaniem. Jakbyś znalazł te instrukcje to mam nadzieje, ze by mi pomogła chociaż nie wiem czy akurat rewizja 4, wersja M w ogóle posiada taka możliwość.

OP
OP
Mario

Mario

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
144 1 0
Dzięki za trop. Plik z gbb jest uszkodzony albo zainfekowany. Ale tutaj znalazłem instrukcje dekodera akcesoriów MS8ACC Martinezo z Forum TT. Kupiłem już Roco Switch Dekodery ale jak będę miał czas to się z tym zmierzę.