• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? jak zrobić kratki wentylacyjne eu07

Reakcje
47 0 2
Witam, pierwszy post, typowy ja pytanie.

Otóż kilka lat temu nabyłem sporą ilość torów arnolda i zamierzałem zbudować makietkę ale brakowało mi taboru. Polowałem na różne używane wagoniki i nawet mam jedną lokomotywkę. Jednak w pewnym momencie zdecydowałem że trzeba ją zamaskować jako piękna, polska, zielona maszkara z żółtym czołem. No i zacząłem konstrukcję papierowej makiety. Po czym się poddałem bo nie miałem pomysłu na wykończenie kratek wentylacyjnych.
Teraz po kilku latach skręciłem nogę na śniegu i mam za dużo wolnego czasu.
Jestem na etapie posiadania:
pudła lokomotywy z wyciętymi wnękami okien, kratek i drzwi
średnio dokładnie odwzorowanego dachu
przyklejonymi ramkami okien i reflektorów (z drucika miedzianego) uformowanymi na specjalnych kształtkach oraz średnio realistycznymi gniazdami jazdy zwelokrotnionej

w zasadzie brakuje mi tylko pomysłu na kratki i passy wypukłości po bokach pudła

Model kartonowy miał być tylko kopytem do produkcji sylikonowej formy, dlatego staram się utrzymać jak najbliższy wygląd do polskich lokomotyw, jednocześnie starając się zachować wymiary posiadanej lokomotywki arnolda, oraz zachować jak najprostszy do odlania z żywicy format. Tak więc nie mam pomysłu jak zrobić kratki i wypukłe linie wzdłuż nadwozia i niezmiernie mnie to irytuje. chciałem znowu rzucić to w kąt , ale jestem już za daleko żeby się teraz poddać.

Z rzeczy technicznych dodam, że model jest w większości wykonany z bloku techniznego zadrukowanego gdze co ma być według rysunków technicznych rzytów lokomotywy bok, przód, góra. Oraz częściowo inspirowany medelem papierowym zetka 2/2002 (zeskanowanym i wydukowanym w skali 55%). Całość jest pokryta lakierem do paznokci :] jako imregnato-grunto-utwardzaczem. No cóż. dziwna technologia ale pozwala na szlifowanie papieru i zalepia niechciane szpary, oraz buduje bariery żeby silikon nie wchodził pod detale i trochę zmiękcza krawędzie. Niestety drukarki 3d nie posiadam.
wielkość modelu jak na razie to 100mm długości, 19,5mm szerokosci oraz 21mm wysokości od brzegu pudła do szczytu 8-miu pudelek elektrycznych na dachu
Rozmiar otworu na kratkę wentylacyjną sciany bocznej to 4,5 x 8,5mm a rozstaw 4 linii na bokach pudła to 1mm

Dodajmy że jest to mój pierwszy model lokomotywy w życiu, najbliższy poprzedni projekt tego typu jaki zrobiłem było sklonowanie kilku wagonów cystern w żywicy.

Jeśli macie jakieś pomysły będę wdzięczny, dodam że nie mogę pójść do żadnego sklepu po materiały z powodu nogi.
Jeżeli chcecie zobaczyć mojego potworka dajcie znać. Mogę zrobić kilka fotek żeby udowodnić że frojekt istnieje.

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.538 60 1
w zasadzie brakuje mi tylko pomysłu na kratki i passy wypukłości po bokach pudła
Chodzi Ci o przetłoczenia na boku pudła? Możesz dobrać cieniutki drucik i zeszlifować na płasko z jednej strony i spróbować przykleić, lub wyciąć rowek i wkleić cały drut żeby połowa wystawała. Albo tak jak podpowiada kolega blaszki trawione i dopasować do pudła.

OP
OP
kokodin
Reakcje
47 0 2
Blaszka fototrawiona. Nic innego nie będzie się nadawać.
Kurcze, to w zasadzie chyba muszę sie poddać bo to poza moimi obecnymi mozliwosciami. Z racji rodzaju modelu nie szukam dokładnego odwzorowania oryginalnych kratek, bardziej....czegoś z fakturą w paski, możliwie tekturowo-papierowego lub z możliwością do przyklejenia do papieru, plastiku.
Próbowałem zrobić schodki z taśmy maskujacej, tylko nie mam pomysłu jak przenieść tą fakturę na model.

Gdyby to miało być jakieś ultra realistyczne odwzorowanie pewnie był by sens inwestowania w techniki modelarskie dla dużych chłopców, niemniej jest to model kompromisowy. Niewiele lepszy (lub gorszy) niż piko z lat 80-ych, tylko żeby na pierwszy rzut oka przypominało generyczne eu07.
Wiem trochę heretykuje, proszę mnie za to nie wyklinać od razu.

OP
OP
kokodin
Reakcje
47 0 2
Chodzi Ci o przetłoczenia na boku pudła? Możesz dobrać cieniutki drucik i zeszlifować na płasko z jednej strony i spróbować przykleić, lub wyciąć rowek i wkleić cały drut żeby połowa wystawała. Albo tak jak podpowiada kolega blaszki trawione i dopasować do pudła.
Zaraz zrobie fotki i pokażę o co mi chodzi, próbowałem drucik ale łapy mi tak latają, że montując jeden obrywam sąsiedni.

OP
OP
kokodin
Reakcje
47 0 2
Wiec ten mój "model" wygląda mniej więcej tak.
train.jpg
train2.jpg

Zdjęcia niestety na tyle kiepskie że przekłamują gdzie są krawędzie ze względu na zabarwienie papieru.
Plus to bardziej zabawka niż model z prawdziwego zdarzenia.

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.825 33 0
Z ryflami będzie problem. Jedyne wyjście to cienki przewód elektryczny w izolacji lub drut. Ale kleić to to będzie obłęd w oczach. Moje ryfle w SU46 mają średnicę 0,15mm. W sklepie modelarskim są druty stalowe 0,3mm... ale to może być za duże tutaj.

Co do żaluzji to bym zrobił tak. Wymaluj model podkładem i farbą na gotowo. Potem wymaluj żaluzje w kompie, wydrukuj, wytnij i naklej na gotowy model. To chyba najbardziej optymalne rozwiązanie.

Szacun za efekt w kartonie. Mój model z 3d wygląda na razie tak...
20201022_101112.jpg

OP
OP
kokodin
Reakcje
47 0 2
Czym to zostało pomalowane?
Jak pisalem wcześniej to nie jest ostateczny model, tylko negatyw do formy silikonowej. Jest to blok techniczny zaimpregnowany lakierem do paznokci. Używam róznych kolorów żeby wiedzieć która warstwa jest na wierzchu i czy przy szlifowaniu papierem ściernym juz przetarłem sie na wylot czy jeszce coś zostało. poza tym papier zaimpregnowany dużo mniej się strzępi. Początkowo używałem bezbarwnego ale trudno było powiedzieć czy jestem na zaimpregnowanej warstwie papieru czy już pod nią i zdarzały się wpadki.

Z ryflami będzie problem. Jedyne wyjście to cienki przewód elektryczny w izolacji lub drut. Ale kleić to to będzie obłęd w oczach. Moje ryfle w SU46 mają średnicę 0,15mm. W sklepie modelarskim są druty stalowe 0,3mm... ale to może być za duże tutaj.

Co do żaluzji to bym zrobił tak. Wymaluj model podkładem i farbą na gotowo. Potem wymaluj żaluzje w kompie, wydrukuj, wytnij i naklej na gotowy model. To chyba najbardziej optymalne rozwiązanie.

Szacun za efekt w kartonie. Mój model z 3d wygląda na razie tak...
Zobacz załącznik 788505
Próbowałem nici poliestrowej i kropelki, za szybko wysycha. Co do drutów mam nawojowe druciki miedziane of 0,04mm do 0,7mm . tak więc wybór mam ale lepsze by było coś płaskiego, bo po drucie klej spływa i kropelki rosną. W przeciwnym razie żyletka , robie rowek od linijki i wklejam coś :] Tylko to jest strach na wykończonym modelu robić. Co do średnicy to ja sie bardzo skalą nie przejmuję. Bo to jest w pewnym stopniu karykatura. Ma mieć dość cech rozpoznawalnych żeby wiedzieć co to jest i ceikawie sie prezentować, ale nie koniecznie trzymać się detali żeby w trakcie zabawy pociagiem nie bać się że coś odpadnie. Ale barierki będą.

Tak mi sie wydaje że chyba kratki zrobię z żywicy. zrobiłem kolejne "schodki" z taśmy maskującej i popryskałem areografem żeby silikon nie porwał taśmy. I może zmieści sie ok 14-15 linii kratki

Co do zdjątka, widać że drukarka się napracowała, ale te warstwy muszą wkurzać. Wygląda jednak pięknie ze wszystkimi detalami, ale ja bym sie bał takiej grubości ścianek bo widac przez nie na wylot i w moich łapach to by sie zwyczajnie połamało. Mam nadzieje że ją skończysz bez żadnych przygód.

Jak go dobrze pomalować, to może być bardzo fajny model.
https://images40.fotosik.pl/212/4ebb5235a69a341e.jpeg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
kokodin
Reakcje
47 0 2
100D1878.jpg
Taki mały update
Wczoraj udało mi sie popsuć model :] rozlewając na niego aceton i cały lakier rozmiękł. usuwanie go w takim stanie było też głupim pomysłem. Ale dzisiaj go trochę naprawiłem.
Możecie zgadywać z czego są przetłoczki na ściankach bo było yo bardzo chytre i proste rozwiązanie.

Dodam że lakier na zdjęciu jest pół przeźroczystu i nie wszysrkie czarne plamy i cienie to głębia, np na drzwiach i między pierwszymi dwoma okienkami.

Zrobiłem dzisiaj tylko jedną ściankę, na próbę czy lakier będzie się tego trzymać i muszę przyznać pozytywnie jestem zaskoczony. Zdjęcie niestety mocno przekłamuje wielkość przetłoczek ponieważ są na czarnuch liniach na pudle i światło też było ostre.
Pierwsza kratka niestety siedzi za płytko i będę ją musiał wyrwać i odchudzić on 0,5 mm zwłaszcza od góry, plus okienka pod lakierem wyglądają żałośnie, ale poza tym wygląda coraz lepiej.

OP
OP
kokodin
Reakcje
47 0 2
Mam pewien pomysł na te boczne kratki wentylacyjne, masz tylko dostęp do blaszek 0,1 lub 0,2 mm lub czegoś równie cienkiego jak np. puszka?
kratki.jpg

Dzięki za pomysł ale nie wiem czy będzie to lepiej wyglądać niż moje dzieło z żywicy.
Jest to odwzorowanie "schodków" z taśmy maskującej o grubości 0,1mm. Schodków na jednej kratce jak widać mieści się ok 10 , co przy wymiarach 4,5mm x 9mm daje kratkę o gęstości 2,5 stopnia na 1 mm. I nie wiem czy przy moich zasobach malarskich to nie jest najmniejszy detal jaki nie zniknie pod farbą.
Zdjęcie z poprzedniego postu przedstawia je zamontowane i pomalowane, niemniej zdecydowałem pozostawić je niemalowane do robienia formy z sylikonu, bo zwyczajnie na właściwym modelu wszelkie detale by znikły.
Jeśli bardzo mnie będzie wkurzać jak to wyszło może dam temu jeszcze ramki z drucika.