• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jak zinterpretować tak ustawione W9?

Sello

Znany użytkownik
Reakcje
684 6 1
Jak interpretować takie ustawienie W9?
Wiem, że to ograniczenie prędkości, ale z jakiej do jakiej? Nie ma żadnego wskaźnika pokazującego cyfrę ograniczenia W8.
Widziałem też układ wskaźników W9, jeden stał na początku stacji, a drugi na końcu i też bez żadnego wskaźnika W8.
Co oznacza takie ustawienie W9 bez W8.
Jeśli to pytanie wyda się specjalistom trywialne, ale nie jestem specem od sygnalizacji wiedzę swoją ciągle dopiero
zgłębiam.
Co to.jpeg

maniek2820

Znany użytkownik
Reakcje
12 1 0
Chodzi ograniczenie prędkości na widocznym przejeździe kolejowym .Znaki oznaczają pczątek i koniec odcinka przez który należy jechać z ograniczoną prędkością w tym wypadku prawdo podonie 15km/h

OP
OP
Sello

Sello

Znany użytkownik
Reakcje
684 6 1
Niepokoi mnie to "prawdopodobnie", bo teorii na temat co to "prawdopodobnie oznacza słyszałem już kilka a mianowicie 20km/h, 40km/h, W8 ukradli złomiarze, ograniczenie wpisane do RJ ... itd
Szukam odpowiedzi kogoś kto jest pewien co oznaczją same W9 bez jakichkolwiek W8.

Ceylon

Aktywny użytkownik
Reakcje
42 0 0
Prędkość obowiązująca w tym miejscu jest określona w Wykazie Ostrzeżeń Stałych , który to wykaz każdy maszynista w czasie jazdy musi mieć przy sobie. Jeżeli nie ma znajomości szlaku na daną linię i nie jest wyposażony w WOS, informację taką otrzymuje w rozkazie pisemnym O od dyżurnego ruchu.
Wskaźników W9 nie poprzedza się wskaźnikami W8 jeżeli zwolnienie znajduje się w torach stacyjnych nie będących torami głównymi.

P

Paweł Piotr

Gość
Brak wskaźnika W8 jest dopuszczalny tylko w jednym przypadku: gdy ograniczenie prędkości dotyczy torów głównych dodatkowych lub rozjazdów nie leżących w torach głównych zasadniczych (Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 18 lipca 2005 r. w sprawie ogólnych warunków prowadzenia ruchu kolejowego i sygnalizacji – Dz.U.05.172.1444, Dział III, rozdz. 15, § 112, pkt. 7, ppkt. e). We wszystkich pozostałych przypadkach wskaźnik W9 powinien być poprzedzony wskaźnikiem W8, ustawionym w obowiązującej na danej linii kolejowej odległości drogi hamowania od początku miejsca, od którego należy jechać ze zmniejszoną prędkością.
Wskaźniki W8 i W9 stosuje się w przypadku, gdy ograniczenie prędkości jest ujęte w Wykazie Ostrzeżeń Stałych (WOS).
We wskazanym na zdjęciu przypadku ustawione wskaźniki W9 oznaczają początek i koniec odcinka, na którym obowiązuje ograniczenie prędkości do 20 km/h (przejazd kolejowy), zgodnie z zapisem w Ir-1, §56, ust. 46. Miejsce to (wskaźniki W9, oznaczające początek ograniczenia prędkości) powinny być poprzedzone z obydwu stron wskaźnikami W8 bez liczby, ustawionymi w odległości obowiązującej na tej linii długości drogi hamowania.
Brak wskaźników W8 może być spowodowany wieloma czynnikami, gdzie wśród dewastacji i kradzieży (czynniki niezależne od kolei) należy umieścić również niedbalstwo odpowiedzialnych służb.

OP
OP
Sello

Sello

Znany użytkownik
Reakcje
684 6 1
Mam kadr w obu kierunkach i jak okiem sięgnąć nie ma W8 :)
Przy okazji pytanie do Pawła. A gdybym chciał ograniczyć prędkość na obszarze całej stacji to jak wskaźniki powinny W8 i W9 powinny być ustawione względem stacji, semaforów wjazdowych i szlaku zakładając że wygląda to jak poniżej?
Stacja.JPG

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
391 5 1
Zgodnie z Ie-1 (E-1) par.16 pkt 9.f - "W przypadku konieczności zmniejszenia prędkości pociągów w obrębie stacji na całej jej długości należy ustawić wskaźnik (W8) przed stacją, przy tarczy ostrzegawczej odnoszącej się do semafora wjazdowego; w tym przypadku zmniejszenie prędkości obowiązuje do czasu minięcia przez pociąg całej stacji.", oraz pkt 10.c "W przypadku konieczności zmniejszenia prędkości pociągów w obrębie stacji na całej jej długości wskaźnik W9 należy umieścić przy semaforze wjazdowym".