• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jak zaprogramować lokomotywę Piko w DCC Piko?

Reakcje
0 0 0
Witam!
Jestem nowy na forum i mam pytanie.
Wczoraj kupiłem zestaw do sterowania DCC Piko (sam zestaw bez lokomotyw i wagonów) i chcę zaprogramować lokomotywy, które mam z zestawów startowych (analog). Jak to zrobić???

Ostatnio edytowane:

Grzes

Moderator forum Sterowanie oraz Mikro-producenci.
Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
644 7 0
Ściślej mówiąc to da się tym sterowaniem obsłużyć jedną " analogową " lokomotywę .
Jest to niezalecane, ale producent przewidział taką możliwość.
Nie programujemy lokomotywy, tylko zestaw DIGI 1.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.365 544 30
Nie róbmy nowemu koledze wody z mózgu. Z pewnością chodzi o sterowanie tymi wcześniej kupionymi lokomotywami za pomocą systemu cyfrowego. W tym celu, jak napisał kolega corwin, trzeba zainstalować w lokomotywach dekodery i potem zaprogramować ich adresy.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.814 15 0
Witam!
Jestem nowy na forum i mam pytanie.
Wczoraj kupiłem zestaw do sterowania DCC Piko (sam zestaw bez lokomotyw i wagonów) i chcę zaprogramować lokomotywy, które mam z zestawów startowych (analog). Jak to zrobić???
Proszę napisać jeszcze jakie to lokomotywy (producent, numer katalogowy).
Bo dekodery jakie trzeba do nich dokupić też są różne.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.365 544 30
To normalna reakcja lokomotywy bez dekodera zasilanej sygnałem cyfrowym. Tak można tylko uszkodzić silnik. Proszę odpowiedzieć na pytanie kolegi ffox, wtedy może będziemy w stanie coś podpowiedzieć. Nowsze modele mają gniazdo dekodera (są różne typy), w starszych trzeba przerobić instalację elektryczną, stąd te informacje są potrzebne.