• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jak zaprogramować dekoder zwrotnic, sterować przy pomocy fleischmann twin center 6802 (Intellibox)

Alex D

Znany użytkownik
Reakcje
311 2 0
Witam,
Nie wiem jak podłączyć, zaprogramować i obsługiwać dekoder zwrotnic ww urządzeniach DCC. Nie posiadam instrukcji w języku polskim. Czy ktoś może podłączał taki dekoder do centralki Twin-center Fleischmann`a i może się podzielić tą wiedzą?

ministerek

Aktywny użytkownik
Reakcje
276 10 2
Podłącz do wyjścia programowania, nadaj adres i działa. Z menu trzeba wybrać tor do programowania (programiergleis).
Z reguły CV1 odpowiada za grupę adresów. Twin center obsługuje dekodery z czteroma wyjściami. Jak jest więcej to pozostałych nie uruchomisz.
Adres dekodera =1 - adresy urządzeń od 1 do 4, adres dekodera =2 - adresy urządzeń 5-8 itd

OP
OP
Alex D

Alex D

Znany użytkownik
Reakcje
311 2 0
Dziękuję za odpowiedź.
Prosiłbym więcej szczegółów i po kolei. Muszę więc mieć dekoder na cztery zwrotnice, czy na dwie (wyjście to znaczy rozkaz prosto w bok)?
Taki dekoder podłączam pod tory?
Co mam potem naciskać, które przyciski?
Ps. W moim wieku trochę trudno jest się odnaleźć w cyfrowej rzeczywistości ;-)

ministerek

Aktywny użytkownik
Reakcje
276 10 2
Typowy dekoder akcesoriów obsługuje 4 urządzenia, nie koniecznie rozjazdy. Ma cztery wyjścia po 3 przewody.
Przy programowaniu wejście DCC dekodera (2 przewody) podłączamy do TWIN-CENTER, do wyjścia TOR DO PROGRAMOWANIA.
Po wybraniu z menu centralki programowanie/tor do programowania/zmień CV ustawiamy CV1=1.
Odłączamy dekoder od centralki i podłączamy do torów. Po przyłączeniu czterech urządzeń do dekodera działąją one na adresach od 1 do 4.
Centralki Fleischmanna nie mam już kilka lat i nie jestem w stanie napisać instrukcji "guzik po guziku".

OP
OP
Alex D

Alex D

Znany użytkownik
Reakcje
311 2 0
Dziękuję, mam pytanie jeżeli mam lok o adresie CV1=3 to zwrotnica o tym adresie też działa? Jak zmienić jej położenie - pokrętłem?
Ps. Wbijam wybór rozjazdów tak jak lokomotyw, którymi steruje?

ministerek

Aktywny użytkownik
Reakcje
276 10 2
Do przestawiania rozjazdów służy centralna klawiatura, czerwone/zielone przyciski. Zielone prosto, czerwone w bok. Można przestawiać chyba osiem rozjazdów. Zakres numeracji zmienia się przy pomocy menu. 1-8, 9-16 itd.
Adresacja akcesoriów nie ma nic wspólnego z lokomotywami.