• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jak zacząć?

Jarek

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Musisz odpowiedzieć sobie na pytanie, czy chcesz być modelarzem tworzącym tabor do kolekcjonowania, czy również chcesz bawić się na własnej makiecie, a może skupisz się na tworzeniu realistycznych krajobrazów na makiecie, a składy zestawisz z kupionych "gotowców", lub będziesz jeździł z modułami na spotkania. Możliwości nie wykluczają się, ale wszystkiego równocześnie nie dasz rady, sam musisz zdecydować co Ci się najbardziej podoba :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.467 552 30
A teraz trochę poważniej: temat jest tak rozległy, że nie da się jednym czy nawet dziesięcioma zdaniami niczego rozsądnego podpowiedzieć. Nie wiem, na jakim etapie zainteresowania się modelarstwem jest kolega artih0, ale ogólnie dobrze byłoby przede wszystkim starać się dowiedzieć jak najwięcej o przedmiocie zainteresowań modelarskich, czyli o prawdziwej kolei. A na temat modelarstwa szukać odpowiedzi na konktretne pytania, związane z określona działalnością modelarską, jaką pragnie kolega się zająć, np. kolekcjonerstwo, budowa modeli taboru, obiektów i budynków, makiet czy dioram, itd. itp.

Reakcje
2 0 0
No właśnie. Musisz się zastanowić czego dokładnie chcesz. Ja osobiście modelarstwo stawiam na trzecim miejscy z moimi pasjami. Modelarstwo pochłania strasznie dużo czasu z czym trzeba się liczyć. ja na początku myślałem O ZROBIĘ MAKIETĘ I BĘDZIE FAJNIE. No jednak tak nie jest. Bo robienie makiety ABY BYŁA nie ma sensu (ale niestety ja myślałem że tak właśnie jest) Zrobić i już. Jak zaczniesz czytać forum to zauważysz ile jest różnych technik i co z czym się je. Ja myślałem że to bułka z masłem przysłowiowa, ale niestety to nie jest tak jak myślałem. Jak zaczynałem oglądać prace kolegów (tutaj z forum) to zacząłem być tym jeszcze bardziej zafascynowany.... I dążę do tego abym mógł zrobić chociaż coś podobnego do tego, co robię profesjonaliści z tego forum. DŁUGA DROGA PRZEDE MNĄ !!! Ale hobby na prawde fascynujące, także cieszę się że to Ciebie zainteresowało i mam nadzieję że pomału będziesz dążył do celu jaki sobie obrałeś. I zapamiętaj : NIE LICZY SIĘ ILOŚĆ tylko JAKOŚ!!! Ja zrozumiałem dopiero po roku :rolleyes:

OP
OP
artih0

artih0

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dziękuję Panowie za szerokie rozpisanie się na moje lakoniczne pytanie.W dziale Tabor/Mój Tabor zamieściłem pierwsze nieudolne zdjęcia części mojej kolekcji :)

D

Docteur

Gość
Witamy na forum i zapraszamy do dyskusji, korzystania z jego zasobów oraz "niecnego wykorzystywania" wiedzy bardziej doświadczonych Kolegów. Przeniosłem wpisy do nowego tematu - tak chyba będzie czytelniej ;)
(...)I zapamiętaj : NIE LICZY SIĘ ILOŚĆ tylko JAKOŚ!!! (...)
Chyba miałeś na myśli JAKOŚĆ, bo jak ma być JAKOŚ, to lepiej żeby wcale nie było:ROFL:
MSPANC :)

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.021 85 11
Bez kpin,sarkazmu,ironi,chęci dokopania,itp,itd napiszę tak:najlepszą receptą na nauczenie się czegoś na temat
modelarstwa kolejowego jest uzbrojenie się w baaardzo dużą ilość cierpliwości i czytanie,czytanie,czytanie
np tego i podobnych for.Niektórych mniej cierpliwych czy też bardziej leniwych taka odpowiedź przyprawia o
zgrzytanie zębami ale to naprawdę najlepsza droga do jakiego takiego efektu na makiecie,module czy czymś co tam kto chce mieć.
Do osiągnięcia mistrzostwa potrzeba dodatkowo trochę talentu.:)

Reakcje
2 0 0
Witamy na forum i zapraszamy do dyskusji, korzystania z jego zasobów oraz "niecnego wykorzystywania" wiedzy bardziej doświadczonych Kolegów. Przeniosłem wpisy do nowego tematu - tak chyba będzie czytelniej ;)

Chyba miałeś na myśli JAKOŚĆ, bo jak ma być JAKOŚ, to lepiej żeby wcale nie było:ROFL:
MSPANC :)

Przepraszam, oczywiście że JAKOŚĆ, nie zauważyłem błędu, przepraszam raz jeszcze....

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Bez kpin,sarkazmu,ironi,chęci dokopania,itp,itd napiszę tak:najlepszą receptą na nauczenie się czegoś na temat
modelarstwa kolejowego jest uzbrojenie się w baaardzo dużą ilość cierpliwości i czytanie,czytanie,czytanie
np tego i podobnych for.Niektórych mniej cierpliwych czy też bardziej leniwych taka odpowiedź przyprawia o
zgrzytanie zębami ale to naprawdę najlepsza droga do jakiego takiego efektu na makiecie,module czy czymś co tam kto chce mieć.
Do osiągnięcia mistrzostwa potrzeba dodatkowo trochę talentu.:)
Wszystko się zgadza, ale jak człowiek czegoś sam nie zacznie dłubać, jak nie dostanie klika zjebek na forum, jak nie poczuje mocnej krytyki na własnym grzbiecie, jak nie kupi lokomotywy by potem stwierdzić, że ją sprzedaje, jak nie zrobi makiety by potem stwierdzić, że jest do dupy i robi drugą.... to nie będzie dobrym modelarzem :)

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Sprecyzuj czy nowy na forum, czy nowy w modelarstwie. W tym sensie , czy siadleś i wymyślileś że będziesz modelarzem kolejowym. Czy robileś już coś kiedyś a teraz chcesz spróbować w modelarstwie kolejowym. Bo to silnie wpływa na kierunek działań jak napisali Ci juz koledzy. Określ 3 ważne rzeczy mianowicie czas , pieniądze i miejsce.
Jak masz czas a nie masz pozostalych to idź na tory , dokumentuj i udzielaj się w dziale prawdziwa kolej. Jak masz kasę a nie masz pozostałych to zapraszamy do działu giełda i tabor. A jak masz wszystkie 3 to buduj makietę. Tylko zacznij od 1 m torów żeby zweryfikować swoje umiejetności. Reszta przy pomocy dobrych rad pójdzie jak spłatka.
Ważne: sprawdź czy w okolicy ktoś już buduje makietę. W grupie znacznie łatwiej.
I życzę powodzenia

smialo

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
spróbuje tutaj dostać odpowiedź.
Od jakiegoś czasu ja i syn interesujemy się modelarstwem kolejowym, moja pozostałość z dzieciństwa. Ostatnio odwiedziliśmy wystawę makiet, taborów itp. stwierdziliśmy, że przydałaby się taka w domu chodzi nam o skład, tory itp. oczywiście nie o makietę bo to wyższa szkoła jazdy. Do rzeczy mieszkam na stałe w Anglii przez co spotkałem się z ogromnym wyborem marki Hornby. Wiemy, że ona jest b.popularna w UK przez co jest łatwy dostęp do wszystkich produktów. Pytanie czy nie ma problemów z łączeniem torów od innych producentów? Czy jest możliwość sterowaniem 2 pociągów na raz ( każdy z osobna po jednym ), nie ukrywam że chcemy mieć głównie do zabawy.
Wszelkie sugestię podpowiedzi i uwagi wskazane.
ps. Szacun co robicie, makiety super!!

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.684 112 11
spróbuje tutaj dostać odpowiedź.
Od jakiegoś czasu ja i syn interesujemy się modelarstwem kolejowym, moja pozostałość z dzieciństwa. Ostatnio odwiedziliśmy wystawę makiet, taborów itp. stwierdziliśmy, że przydałaby się taka w domu chodzi nam o skład, tory itp. oczywiście nie o makietę bo to wyższa szkoła jazdy. Do rzeczy mieszkam na stałe w Anglii przez co spotkałem się z ogromnym wyborem marki Hornby. Wiemy, że ona jest b.popularna w UK przez co jest łatwy dostęp do wszystkich produktów. Pytanie czy nie ma problemów z łączeniem torów od innych producentów? Czy jest możliwość sterowaniem 2 pociągów na raz ( każdy z osobna po jednym ), nie ukrywam że chcemy mieć głównie do zabawy.
Wszelkie sugestię podpowiedzi i uwagi wskazane.
ps. Szacun co robicie, makiety super!!
Witam, nie jest sprecyzowane w jakiej skali Chcecie pracowac, jesli typowy angielski tabor to chyba OO, co w zasadzie jezdzi na tych samych torach co tabor skali 1:87, czyli H0 co w zasadzie jest uzywana wielkoscia w reszcie swiata (wiem ze jest troche angielskiego taboru w skali 1:87, ale bardzo malo). Trzeba sobie zadac pytanie o jaki tabor chodzi; angielski, europejski czy inny. Takze o jaka epoke; parowozy, spalinowozy czyli co pociaga;) Tory w tej samej skali mozna w zasadzie laczyc wszystkie-standardowe laczenia, wyjatkiem beda tory w systemie AC (alternating current) firmy Marklin-jest to inny system zasilania i szyny nie sa izolowane, izolowana jest "trzecia szyna" w srodku-takie zabki na podkladach. Jesli bedzie sie laczylo szyny zwykle trzeba tylko uwazac na kod szyn czyli wysokosc szyny, najpopularniejszy kod w wielkosci H0 to 100, bardziej prawdziwie wygladajace to code 83 lub 70, mozna laczyc ze 100 ale trzeba uzyc specialnych lacznikow, w dobrym sklepie z kolejkami beda wiedziec o co chodzi. Mozna dodac ze wiele taboru starszej produkcji nie pojedzie na code 83 i 70-za duze obzeza kol. Mam nadzieje ze to cos pomoglo;) O jescze jedno, sa dostepne komplety tzw. Starter set gdzie sa dwa pociagi i pelna elektronika tak ze mozba sie bawic we dwoje, w lepszych sklepach tez powinni o tym wiedziec.

Karol2150

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Bardzo proszę o pomoc. Czy tory profi gleis można łączyć z innymi torami tego producenta,lub innego producenta. Jeżeli tak,to jakich przeróbek należy dokonać. Chcę dokupić tory i nie wiem co robić, pomóżcie.

Kagg

Paczangers roku
Reakcje
39 0 0
Czy tory profi gleis można łączyć z innymi torami tego producenta,lub innego producenta. Jeżeli tak,to jakich przeróbek należy dokonać.
Nie widać? (zaznaczone na grubo)
Jesli bedzie sie laczylo szyny zwykle trzeba tylko uwazac na kod szyn czyli wysokosc szyny, najpopularniejszy kod w wielkosci H0 to 100, bardziej prawdziwie wygladajace to code 83 lub 70, mozna laczyc ze 100 ale trzeba uzyc specialnych lacznikow, w dobrym sklepie z kolejkami beda wiedziec o co chodzi.

Karol2150

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Czyli tory Fleischmana profi gleis mogę łączyć z Roco line albo standard gleis od Fleischmanna po warunkiem,że dokupię do nich przejściówki. Dziękuję