• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jak zacząć z DCC?

VojtaZ

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam.
Jestem początkującym modelarzem i jestem w trakcie wykonywania makiety. Chciałbym aby moja makieta obsługiwała przynajmniej dwie lokomotywy, czyli po prostu chcę sterowanie cyfrowe. Niestety jestem zielony w temacie i chciałbym się Was spytać od czego zacząć, któresystemy są polecane itd..

Jak coś mam już tory Piko A-Gleis.

Z góry dzięki za pomoc.

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.218 86 30
Przynajmniej dwie lokomotywy przy odpowiednim układzie torowym to i w analogu pojadą;)
Można się jeszcze bawić w izolowane odcinki torów.
Wszystko zależy jak bardzo masz zaawansowany układ.

B

bobby74

Gość
Kup cyfrowy zestaw startowy - obojętnie jaki - poćwicz, zobaczysz co Ci przypasuje, co będzie wadzić, Twoja świadomość będzie rosła i sam kiedyś zdecydujesz, co potrzebujesz.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
368 2 3
Kup od @Elvis zestaw Multimouse. Większość z użytkowników forum od tego zaczynała. Do sterowania dwóch lokomotyw będzie jak znalazł. A i cena jest przystępna.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.187 66 5
Dla początkującego sterowanie cyfrowe Roco (lub to samo z nazwą Fleischmann od Elvisa) jest jak najbardziej spoko. Sterowania Piko NIE kupuj ;)
Pokaż swoją makietę (lub przynajmniej plan) kol VojtaZ :)

B

bobby74

Gość
Nie chcę kupować w ciemno. Nie jestem milionerem
Koledzy już wyżej conieco dobrze podpowiedzieli, ale nie licz na to, że raz kupisz, będzie to najlepsze czego potrzebujesz i to na całe życiei i że kupisz to okazyjnie. To nie w tym hobby :)
Jeżeli hobby Cię wciągnie, to bardzo szybko ogarniesz, jak rzeczy pomysły, którymi byłeś zafascynowany jeszcze niedawno, stają się nie dość dobre i nieaktualne.
Ale nie żebym zniechęcał. Powodzenia!

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.496 553 30
Bez przesady. Ja mam system Roco z multiMAUS już ładnych parę lat i w dającej się przewidzieć przyszłości nie zamierzam tego zmieniać na nic innego. Do obsługi kilku lokomotyw na domowej makiecie czy przy rozkładaniu torów na podłodze w zupełności wystarczy. Ale to oczywiście sprawa indywidualnego podejścia, mnie jest to potrzebne do sterowania lokomotywami i tyle. Jeżeli ktoś chce robić rozbudowane systemy sterowania, z wykorzystaniem komputera i z pełną automatyką, to pewnie przydałoby się coś mądrzejszego, ale na początek i zapoznanie się ze sterowaniem cyfrowym system Roco jest więcej niż wystarczający.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.866 388 20
Zależy ile zamierzasz przeznaczyć pieniędzy na sterowanie. Roco Multimaus to wydatek rzędu 300-350 zł. Jak masz więcej, to polecam ci sterowanie Roco z21 (biały). Ostatnio do kupienia albo z zestawem startowym, lub osobno. Cena osobnego zestawu to około 650 zł. Ostatnio w dziale Giełda było ogłoszenie kolegi @slavko1111 w tej właśnie cenie.
Ja mogę polecić Ci właśnie z21. Obsługujesz go bezprzewodowo ze smartfona lub tableta, masz możliwość ułożenia sobie funkcji we własnej kolejności, bez względu na kolejność ustaloną w dekoderze (a niestety, w różnych lokomotywach pod tym samym przyciskiem są różne funkcje i multimaus nie ma takiej możliwości jak z21). Dodatkowo przy z21 możesz odczytać aktualnie ustawione wartości CV z dekodera, co zdecydowanie ułatwia zmianę ustawień lokomotywy we własnym zakresie.

OP
OP
V

VojtaZ

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zachęciliście mnie do tego multimausa, tylko mi się kilka pytań nasuwa:
- czy lokomotywy Piko będą współpracowały z multimousem?
- czy wystarczy sam multimaus, czy trzeba jakieś dekodery i kable kupować?

B

bobby74

Gość
Zachęciliście mnie do tego multimausa, tylko mi się kilka pytań nasuwa:
- czy lokomotywy Piko będą współpracowały z multimousem?
- czy wystarczy sam multimaus, czy trzeba jakieś dekodery i kable kupować?
Dlatego pisałem - kup zestaw startowy, gdzie będzie wszystko co potrzeba na początek. Najlepiej z MultiMaus od Roco. I próbuj, próbuj, próbuj.

Mateusz M

Znany użytkownik
SKMK
Reakcje
18 0 0
Multimaus współpracuje z lokomotywami piko jednak musisz osobno dokupić dekoder jeżeli jeszcze nie jest zamontowany .W większości lokomotyw piko nie ma dekoderów ,a w roco jest odwrotnie .Także kolega bobby74 dobrze ci radził kupno cyfrowego zestawu startowego od roco .