• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jak wykończyć lampy oświetleniowe?

Domin_PL

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witajcie :)
Mam w planach nie kupować żadnych lamp na makietę, tylko zrobić wszystkie własnoręcznie.
Zrobiłem praktycznie wszystko, tylko nie mam pomysłu jak wykończyć górę lampy oraz miejsce gdzie się zgina lampa, tak aby to wyglądało jakoś estetycznie i schludnie.
Macie jakieś pomysły? ;)

Zdjęcia są pod tym linkiem:
https://goo.gl/photos/EXAWYT4EeT7hZzaK8

Pozdrawiam

OP
OP
D

Domin_PL

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wiesz co, tylko ze bardziej nie chodzi mi o zrobienie rurki, tylko o wygląd już całości. Rurki mam, dostałem od znajomego, są sztywne, ale plastyczne. Wygialem je, przykleilem pasek led i poprowadzilem okablowanie po czym wszystko wsadzilem to koszulki termokurczliwej i podgrzalem. Chodzi mi tylko o górę i zgiecie bo tam nie umiem tego zakryć, przecialem kawałek koszulki i podpalilem to, na zgieciu wygląda ładnie ale na paseczku led wszystko się odchyla i nie wygląda to już jakoś ładnie. Na zdjęciach widać gdzie jest ta druga koszulka, bo tak zrobiłem bo nie pomyślałem na początku by zrobić to w jednej i tylko na końcu przeciąć.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.174 508 29
To wszystko mało przypomina lampę i mam wrażenie że jest zbyt duże.
Koszulka termokurczliwa, widziałeś coś takiego w dorosłym świecie.

OP
OP
D

Domin_PL

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
To że jest wszystko za duże to wiem, bo to nawet jak przyłożę do kolejki wygląda głupio, póki co do szukam porządnych materiałów bo gdyby to było zrobione mniejsze i bardziej starannie to mogłoby jakoś wyglądać. Te lampy bym postawił gdzieś na wsi, na dworzec mam już jakieś stare latarnie, więc w sumie mam porównanie między tą co sam zrobiłem a tą, która kiedyś kupiłem.

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
Domin_PL
To co pokazałem i do czego podałem Ci link , to nie maszynka do robienia rurek , ale do ich wyginania . Na niej powstały te lampy . Zdjęcia nie są po kolei.

542.jpg

566.jpg
612.JPG
613.JPG
616.JPG
159.jpeg

Ostatnio edytowane:

sTeTefan

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie rozumiem po co są te koszulki termokurczliwe na rurce. Pasek z ledami trzeba było przykleić na ramieniu lampy tak,żeby przewody były na samej górze i wchodziły do rurki tym górnym otworem, wtedy niczego nie trzeba po drodze dziurawić i potem maskować. Lepiej było użyć diod smd np. ze zużytej żarówki ledowej, są dużo mniejsze ok3x5mm i wtedy można dać cieńszą rurkę. Po przylepieniu paska z diodami można całość zamaskować z wierzchu niby kloszem, coś jak na rysunku lampa.png