• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jak wyjąc ciężarek z kotła?

Filonxxxl

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Witam

Mam taki mały problem przy "udźwiękawianiu" Fleischmanna 4105, który kiedyś stanie się polską Pm2.
Potrzebuję wyciągnąć ciężarek z kotła, a przynajmniej go przewiercić, ale jak?
Oglądam go z każdej strony i nic mi nie przychodzi do głowy... Zdjąłem wszystkie pokrywy, bo jakaś śrubka się pod nimi czai i... nic, tam nic nie ma...
POMOCY !!! bo utknąłem...
Załączam fotki

1.JPG
2.JPG

OP
OP
Filonxxxl

Filonxxxl

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Ołtarz niestety, choć widać, że jest oddzielną częścią, ani drgnie w górnej części, jakby był klejony...
Zdjąłem drzwi dymnicy i chyba trzeba będzie po prostu długim wiertlem przewiercić ciężarek. Potrzebuję otworu o śr. ok.3-4mm do przeciągnięcia przewodów. Ciężarek ma ok. 6cm długości więc nie jest źle. W sumie jak nawet trochę "zboczę" z kursu wiercąc to właściwie niewiele z tego wyniknie.

OP
OP
Filonxxxl

Filonxxxl

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
No niestety , żadne próby ugodowego załatwienia sprawy nie przyniosły rezultatu. Balast nawet nie drgnął popychany od strony ołtarza po zdjęciu drzwi dymniczych. Ołtarz j/w...
No to zrobiłem jak napisałem: kocioł w łapę, długie wiertło, wkrętarka i... poszło.