• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Jak ustawić dwa dekodery aby pracowały tak samo

Reakcje
22 0 0
Cześć.
Mam lokomotywę 2m62 od Roco i w tymże modelu obydwa człony posiadają napęd.
Chciałbym zamontować w jednym ESU loksound 3.5 a w drugim ESU lokpilot 4. Czy jest to możliwe aby je tak zsynchronizować by jeździły równo? Jak byście ugryzli ten temat?

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.066 6 2
Moim zdaniem tylko i wyłącznie dwa takie same dekodery wchodzą w grę (w sensie tej samej generacji). 3.5 ma inaczej wyrażoną krzywą prędkości niż 4.0 (mniej stopni, chyba 64, zamiast 255) i musiałbyś to przeliczać ile to wychodzi %.

Oczywiście można też wywalić napęd z jednego z loków i dać do niego tylko dekoder funkncyjny :D

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.237 145 0
Wsadzasz oba dekodery, rozłączasz oba człony i patrzysz jak jeżdżą. Zmieniasz CV 2,3,4,5 i może 6, tak, żeby oba człony poruszały się w miarę zgodnie.

Weź jednak pod uwagę, że "sound" może odgrywać sekwencję startową silnika a "non-sound" w tym czasie może już jechać.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.202 542 30
Weź jednak pod uwagę, że "sound" może odgrywać sekwencję startową silnika a "non-sound" w tym czasie może już jechać.
Nie tylko może, ale z pewnością będzie. Dlatego w dekoderze bez dźwięków można ustawić opóźnienie startu właśnie po to, by zsynchronizować jazdę z dekoderem dźwiękowym w innej lokomotywie. Stosuje się to przy łączeniu w trakcji podwójnej dwóch modeli, z których tylko jeden ma dekoder dźwiękowy - tu sytuacja jest analogiczna. Pytanie, na ile łatwe będzie zsynchronizowanie dwóch dekoderów różnej generacji, lepiej byłoby mieć oba dekodery z tej samej serii (np. LokPilot V4.0 i LokSound V4.0).

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.764 33 1
Oczywiście można też wywalić napęd z jednego z loków i dać do niego tylko dekoder funkncyjny
Po czorta wywalać napęd. Wystarczy wymienić tylko zębate koła napędowe w wózkach na takie bez zębatek i człon kula się luźno. Dekoder funkcyjny, albo zwykły obsłuży światełka, a ustawieniami silnika w ogóle nie będzie trzeba się wielce przejmować.
Ale jeśli chodziłoby jednak o siłę pociągową to:
oba dekodery z tej samej serii (np. LokPilot V4.0 i LokSound V4.0)

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.202 542 30
To teraz praktycznie - jak to zrobić?
Nigdy tego nie próbowałem, ale zajrzałem do programu LokProgrammer ESU i tam znalazłem takie coś: w charakterystykach jazdy można włączyć opóźnienie startu, gdy jest włączony wirtualny dźwięk jazdy (virtual drive sound). Ten wirtualny dźwięk jest funkcją logiczną, którą można uruchomić dowolnym klawiszem funkcyjnym. Tak więc wygląda na to, że trzeba zmapować wolny klawisz funkcyjny tak, by jego naciśnięcie powodowało włączenie wirtualnego dźwięku jazdy, a w menu charakterystyki jazdy (driving characteristics) należy ustawić czas opóźnienia startu. Ten czas trzeba samemu zmierzyć przy starcie lokomotywy z dekoderem dźwiękowym. Ja w programie ESU otworzyłem zapisany na dysku komputera zestaw ustawień dekodera LokPilot 5 w jednym z moich modeli (EP08 Piko) i tam znalazłem omawiane ustawienia, które pokazałem niżej, ale nie próbowałem zastosować tego w praktyce. Nie wiem też, czy i jak można te ustawienia zrealizować tylko przez zmianę CV - w wykazie CV dla dekodera LokPilot 5 nie znalazłem CV, które za te ustawienia odpowiadają. Nie wiem też, czy podobna funkcja jest dostępna w dekoderach innych producentów.

Mapowanie dekodera - tu dla przykładu włączenie wirtualnego dźwięku podpiąłem pod klawisz F9, bo akurat ten mam wolny w tym projekcie:

Virtua sound.jpg

Włączenie opóźnienia startu przy włączonym wirtualnym dźwięku - odpowiednie ustawienie w menu charakterystyk jazdy:

delay starting.jpg