• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Jak to w końcu jest, kolejka analogowa z interfejsem cyfrowym ?

Crosis

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam serdecznie,

zakupiłem sobie zestaw startowy piko H0 57160, który jest zestawem analogowym ale ma na pudełku naklejkę z napisem "Lok mit Digitaler Schnittstelle" co oznacza lokomotywę z interfejsem cyfrowym. Pomyślałem sobie, że chodzi o to iż może posiadać wejście na dekoder w środku, rozłożyłem ją i złącza na dekoder w niej nie znalazłem. O co właściwie z tym chodzi ? Czy ta kolejka pojedzie jeśli postawie ją na torach zestawy brata który jest cyfrowy ?

Pozdrawiam

image1.jpg

image0.jpg

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.333 145 0
Nie wierzę, TA lokomotywa z gniazdem dekodera?:eek:
To musi byc jakaś pomyłka mniej lub bardziej celowa

Poza tym "nie zaleca się" używania modeli analogowych na torach z podłączonym sterowaniem cyfrowym.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.469 552 30
"nie zaleca się" używania modeli analogowych na torach z podłączonym sterowaniem cyfrowym
Nie "nie zaleca się", lokomotywa bez dekodera po prostu nie ruszy przy sterowaniu cyfrowym, a będzie tylko stała w miejscu i buczała, co może ostatecznie doprowadzić do uszkodzenia silnika.

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
368 1 0
Digitaler Schnittstelle oznacza obecność gniazda dekodera (nie dekodera), z obrazka wynikałoby ze jest to NEM 652 czyli ośmiopinowe.
"Czy ta kolejka pojedzie jeśli postawie ją na torach zestawy brata który jest cyfrowy ?" - jeśli wewnątrz nie ma gniazda dekodera z podłączonym dekoderem (rozumiem że dekodera podłączonego bez gniazda także nie ma ?) to nie pojedzie. Jeśli jest TYLKO gniazdo - też nie pojedzie.
Jak pisali przedmówcy - NIEKTÓRE systemy DCC mają taką możliwość - ale jest to TYLKO PROTEZA. Nie jest to dobre ani dla modeli z dekoderem (pracuje w nietypowych warunkach) ani dla analogowych (grzeje a z czasem podobno potrafi i rozmagnesować silnik).
A patrząc z innej strony: zestawu 57160 nie ma już w sprzedaży. Nie ma w ogóle w sprzedaży (i chyba nie było) zestawów z TYM typem lokomotywy wyposażonym w gniazdo dekodera (zestawy z INNYMI typami lokomotyw mają gniazdo).
Nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych, ale: albo naklejka na pudełku znalazła się przez pomyłkę, albo celowo jest naklejona mimo że gniazda nie ma (żeby sprzedać ostatnie sztuki), albo istniał taki zestaw (niewielka partia) tylko ktoś podmienił / w fabryce włożył niewłaściwą lokomotywę.
No więc podstawowe pytanie: gdzie i od kogo to kupiłeś.
Jeśli w sklepie I JESTEŚ W 100% PEWNY ZE GNIAZDA NIE MA - reklamuj towar niezgodny z umową (napisem na pudełku).
Jeśli z drugiej ręki od przypadkowego sprzedawcy - próbuj porozmawiać, ale nie wróżę powodzenia.
A najlepiej to wrzuć fotkę loka bez obudowy, będzie jasne czy ma gniazdo.

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
451 9 0
E tam, chińczyk się pomylił i ponaklejał naklejki jak leci. Ot i tyle. W tych zabawkowych lokomotywach nigdy nie było gniazda dekodera. Jak kupione w sklepie można oddać na niezgodność towaru z umową sprzedaży, czy jakoś tak

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.978 39 1
Zgadzam się ze wszystkim o czym pisali Koledzy, ale znalazłem w necie co najmniej kilka zdjęć, również nie z Polski z taką pomarańczową naklejką informującą o złączu 8 pin na pokładzie lokomotywy.
Może nastąpiła jakaś hurtowa pomyłka z naklejkami w fabryce...?
Nie sądzę, żeby tam było gniazdo do dekodera.
Tak nawiasem mówiąc wykorzystaj ten fakt i wymień ten zestaw na jakiś inny, ciut lepszy z gniazdem dekodera.

OP
OP
C

Crosis

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
No cóż nie kupiłem jej ze względu na gniazdo dekodera więc reklamować nie planuje, będzie fajna kolejka do zabawy z dzieckiem.

Teraz planuje zakupić zestaw cyfrowy, co byście polecili do 1500 zł z piko ?

póki co rozważałem te 2 zestawy:

zestaw 1

zestaw 2

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.978 39 1
Teraz planuje zakupić zestaw cyfrowy, co byście polecili do 1500 zł z piko ?
No ale zależy do czego Ci ten zestaw potrzebny.
Czy do zabawy, czy chcesz dla siebie lepszy zestaw.
Jeśli to pierwsze, to ten zestaw z dwoma składami oczywiście.
Jest kompletny do fajnej zabawy, a tory z tego zestawu który już masz możesz wykorzystać do rozbudowy szlaku.
Jeśli dla siebie coś lepszego i polskiego, to zdecydowanie ten zestaw:
SM42 zestaw.JPG

Choć opisany jako segment HOBBY, to lokomotywa i wagony są z segmentu EXPERT (taka promocja Piko:))
Oznacza to szczegółowe detale i precyzję wykonania. Lepszego w takiej cenie chyba nie kupisz. (cena od ok 740zł)
Jest on analogowy, ale tu na pewno jest gniazdo dekodera, który możesz sobie za 90 zł dokupić (albo jak chcesz dźwiękowy za 350zł).
Sterowanie cyfrowe Piko SmartControll light, albo Roco MultiMaus też sobie możesz dokupić osobno za jakieś 500 zł. lub mniej.
Choćby TU.
Tory, które już masz też możesz wykorzystać do rozbudowy.
Czyli całość z zestawem SM42, dekoderem jazdy (nie dźwiękowym) i sterowaniem wyniesie około 1300 zł.
I takie właśnie rozwiązanie polecam.

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.978 39 1
Zestaw z dodanym dekoderem cyfrowym do lokomotywy oraz oświetlenie końca składu w wagonach.
No tak, ale ten zestaw dodatkowo wyposażony jest przez sklep w bajery, które kosztują.
Opis sklepu:

"Uwagi:
Zestaw z lokomotywą spalinową SM42 PKP
PIKO 97934 SOUND ZIMO MX645 plus światła
manewrowe oraz wyłączane czerwone,
oświetlenie kabiny oraz w wagonie
osobowym sygnał końca składu."

Nie mówię, że nie fajne, bo fajne. Zestaw nie kosztuje jednak 740 zł. tylko więcej.
Kolega @Crosis musi jeszcze dokupić sterowanie cyfrowe, (ok.500 zł.) bo go nie ma jeszcze. Więc zbiera się sumka...
Nie wiem, czy Kolega się na takie rozwiązanie zdecyduje.
Numer zestawu podstawowego: PIKO 97934. Można kupić w internetowych sklepach modelarskich, albo na Alletanio ;)TU link.
Do tego Kolega może w sklepie sobie dokupić zwykły dekoder jazdy i oświetlenia.
Sklep za drobną opłatą (albo i nie) go zamontuje i odpowiednio skonfiguruje do lokomotywy SM42.
Można też kupić dekoder jazdy i oświetlenia od naszego Kolegi z forum @Remaj12 za 90 zł. TU link Ma też sterowanie, ale trochę drogo.:eek:
Na prośbę też na pewno go skonfiguruje do SM42. Trzeba tylko do niego napisać wiadomość na forum i porozmawiać.
Możliwości jest dużo. Kolega @Crosis prosi o wskazówki, ale wybierze sam, które rozwiązanie dla niego jest lepsze.
Dobrze, że pyta przed podjęciem decyzji unikając popełnienia niepotrzebnych, kosztownych błędów.

Ostatnio edytowane:

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.462 138 19
Można też kupić dekoder jazdy i oświetlenia od naszego Kolegi z forum @Remaj12 za 90 zł. TU link Ma też sterowanie, ale trochę drogo.:eek:
Wywołany do tablicy ;) odpowiadam - to cena (sterowania) zaproponowana przeze mnie, a i tak zauważalnie niższa niż cena producenta, natomiast nie napisałem, że tylko za tyle sprzedam, a nawet więcej - napisałem, że jeśli ktoś uważa ją za zbyt wysoką, a jest zainteresowany zakupem to może napisać do mnie pw ze swoją propozycją :) . Zawsze się można jakoś dogadać :gwizd: ...

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.978 39 1
@Remaj12 Nie chciałem wywoływać Cię do tablicy. Przecież nie miałem nic złego na myśli.
Więcej, kierowałem Kolegę na Twoją ofertę...:cool:
Widziałem po prostu na forum inną ofertę z21start, również nową, również z zestawu startowego, w sporo niższej cenie...
Ale widzę też Twoje emotki: ;):):gwizd:, więc spoko - rozumiem. :)
A nie ma Kolega czasem DKW, WL, WR, K15 Piko?

Ostatnio edytowane:

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.462 138 19
@Remaj12 Nie chciałem wywoływać Cię do tablicy. Przecież nie miałem nic złego na myśli.
Więcej, kierowałem Kolegę na Twoją ofertę...:cool:
Widziałem po prostu na forum inną ofertę z21start, również nową, również z zestawu startowego, w sporo niższej cenie...
Ale widzę też Twoje emotki: ;):):gwizd:, więc spoko - rozumiem. :)
A nie ma Kolega czasem DKW, WL, WR, K15 Piko?
Oznaczony, więc wywołany ;) . Oczywiście nie podejrzewałem Kolegi o złe zamiary, wręcz przeciwnie, tak jak Kolega napisał, dziękuję za polecenie mojej oferty :) . Na giełdzie dużo się dzieje - nie zawsze mam czas ją śledzić, toteż wiele rzeczy mi umyka :confused: . Nawet nie wiedziałem, że ktoś oferował taniej zestaw sterowania z21start :X3: - nie zmienia to faktu, że jeśli ktoś nie zdążył się załapać na tamtą ofertę (ktoś go uprzedził :ninja: ) to może napisać do mnie ze swoją propozycją :) . Jeśli chodzi o tory PIKO A-Gleis - choć nie mam ich zbyt wiele w tej chwili wystawionych w ogłoszeniu, to ogólnie coś by się znalazło, wszak kto pyta nie błądzi :gwizd: ...

OP
OP
C

Crosis

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dziękuje za odpowiedzi i sugestie, skończyło się na zakupie tego oto zestawu, więc już pierwsze lokomotywy cyfrowe są i do tego również sterowanie.

lokomotywy.jpg

Następną kolejką którą chciałbym zakupić jest ta z linku, gdyż mi się bardzo spodobała

https://mkbydgoszcz.pasaz24.pl/prod...oryId=281235&ViewType=ProductItemThreeColumn&

czy to dobra cena za tak przerobiony skład ? a może ktoś z forumowiczów potrafiłby przerobić ten zestaw analogowy i dodać takie same funkcje i wyszłoby taniej ??

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.978 39 1
Tak to dobra cena.
Według moich pobieżnych wyliczeń zestaw startowy, dekoder dźwiękowy, oświetlenie kabiny i końca składu to jakieś 1250 zł.
Wychodzi, że cała robocizna wynosi tylko ok. 100 zł.
Cena za całość z robocizną i pewnie z przesyłką 1360 zł to wg. mnie dobra oferta jak za ten zestaw.
Tym bardziej, że wszystko będzie na gwarancji.
Pozdrawiam.