Kolejnym moim problemem był zestaw MX630 i M62 Gutzolda. Silnik pracował nierównomiernie, nie to że było to bardzo widać, ale słychać było jakby modulacje jego pracy i lekkie szarpanie na sprzęgach między wagonami. Mówiąc krótko, przeleciałem zgodnie z instrukcją wszystkie sugerowane ustawienia przeróżnych cv i .......... nic, resetowałem dekoder i znowu próba i nic.
W końcu umęczony, wpadłem na genialny pomysł. Drugi mój problematyczny zestaw to Oi 2 + Lenz Silver. Zamieniłem więc dekodery miejscami tj zimo trafiło do Roculca a Lenz do Gutka.
2 minuty podstawowych ustawień i wszystko hula jak trzeba. W ST44 003 z kolei za Boga nie mogłem "poustawiać" LokPilota, żeby chodził jak należy. Miałem go już spisać na straty, ale znów, wsadziłem go wczoraj do BR114 też Roco, i chodzi idealnie bez grzebania w cv. Jednak nadal najgorzej jest z Fleishmanami. Tu mam mniejsze pole manewru bo 6 pinowy dek mogę zamienić tylko z innym Fl-em. Pozamieniałem ale BR03, BR41 i BR78 nie chcą ładnie współpracować z MX630.
Jeździć jeżdzą ale przyśpieszanie i zwalnianie - tragiedia !