• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Jak sprawdzić czy loco działa DC i Dcc Roco

Reakcje
21 3 1
Witam. Potrzebuję szybkiej porady.
Mam okazję kupić 3 loco od Roco(ale się zrymowalo). 72726 , 52501 & 52503. Dzie pierwsze to DC a ostatnia Dcc z dźwiękiem, a przynajmniej tak doczytałem w opisach na necie. Posiadam z21 z multimouse jak na szybko sprawdzić czy lokomotywy są sprawne. Z góry dzięki.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.823 573 30
Według katalogu Roco, oba modele 52501 i 52503 są z dekoderem dźwiękowym, a różnią się malowaniem. Żeby sprawdzić model z dekoderem wystarczy go postawić na torze z podłączonym systemem z21 i spróbować, czy wszystko działa. Fabrycznie dekodery mają ustawiony adres 3, jeżeli poprzedni właściciel coś zmieniał, to trzeba system sterowania przełączyć na nowy adres, lub w trybie programowania zmienić adres na dowolny. W trybie programowania lokomotywa zareaguje na polecenie zmiany adresu niezależnie od tego, jaki adres był do tej pory ustawiony.

Lokomotywy bez dekodera nie da się sprawdzić ze sterowaniem cyfrowym. Potrzebny jest zwykły regulowany zasilacz 12 V prądu stałego. Ponieważ wszystkie te trzy modele mają gniazdo dekodera, można na próbę włożyć dekoder i wtedy sprawdzić systemem z21, ale to już nie na szybko.

OP
OP
D
Reakcje
21 3 1
Baaaaardzo dziekuje za odpowiedz Andrzej Harassek . Dzieki temu pojechalem i kupilem bardzo okazyjnie te trzy lokomotywy, a przynajmniej mnie sie wydaje ze okazyjnie :). Wszystkie trzy nowe oryginalnie zapakowane , dwie DCC dzialaja te ostatnia nie sprawdzalem bo nie mialem jak
IMAG0365.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.823 573 30
Gratuluję udanego zakupu! Warto tylko pamiętać, że te trzy modele nie bardzo pasują do siebie okresem i koleją. Ta mała manewrówka to lokomotywa kolei zachodnioniemieckich Deutsche Bundesbahn z lat 1970-tych. Roco 52503 (na dole zdjęcia) to lokomotywa kolei NRD Deutsche Reichsbahn, mniej więcej z tego samego okresu lub nieco późniejszego (do końca lat 1980.), a trzecia, Roco 52501, to ten sam typ lokomotywy, ale po modernizacji i w barwach Deutsche Bahn z lat znacznie późniejszych, już po połączeniu kolei DB i DR w zjednoczonych Niemczech. Może piszę o sprawach oczywistych i znanych koledze, ale na wszelki wypadek wolałem to podać.

OP
OP
D
Reakcje
21 3 1
Nie nie to jeszcze nie są dla mnie rzeczy oczywiste, dopiero zaczynam przygodę z kolejkami. Kupiłem trzy bo sprzedawca chciał je sprzedać tylko jako komplet. Chcę zbudować makiete niekoniecznie zgodna z realiami, a przynajmniej tę pierwsza(na czymś trzeba się uczyć). Tyle dobrego że może postaram się do nich dokupić odpowiednie wagony. Dziękuję koledze za info o lokomotywach, widzę że duuuuuzo nauki przedemna. Pozdrawiam

Reakcje
37 24 8
Może najprościej jest sprawdzić czy gdzieś w pobliżu nie ma klubu kolejkowego albo jakiegoś modelarza luzem. Nie warto uczyć się na własnych błędach.
Jest dział imprezy i można sprawdzić gdzie się coś w temacie dzieje . Pojechać i pogadać.