• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jak rozebrać Jajecznice?

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
433 22 4
Przyłączam się do pytania. Próbowałem wg załączonej skromnej instrukcji ale nie poszło, a nie chcę nic uszkodzić.

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
;) a więc:
oczywiście nie nożem, metalem i młotkiem tylko czymś miękkim, ale sztywnym.
Najlepiej zacząć tam gdzie schodki tylne, przesunąć schodki w jedną stronę i pomiędzy budą a podwoziem podważyć do góry, aby podwozie odczepić z zaczepów budy, to samo przesuwamy schodki w drugą stronę. Potem gdy mamy podważony tył wagonu i wyszło z zaczepów robimy to samo z przodem mniej więcej na wysokości drzwi przednich, podważamy z jednej i z drugiej strony. Gdy już mamy podważone wszystko tył wyciągamy delikatnie do góry, a następnie do tyłu, aby nie uszkodzić świateł końca składu. To samo przy składaniu, wpierw płynnym ruchem wsadzamy przód wagonu a następnie tył wagonu w swoje miejsca. Chyba coś z tego opisu dacie radę sobie poradzić?

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.093 16 0
Pamiętam, że jak rozbierałem "Bipę" Rivarossi, bardzo mocno trzymały zatrzaski gdzieś na środku, poszycia.
Do podważania używam wykałaczek, aby zatrzaski się nie zamykały po ich zwolnieniu.
Spokojnie można włożyć dwie wykałaczki pod drzwi i jedną przesuwać po łączeniu.