• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jak podświetlić palenisko?

jpyt

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Witam.
Jak w temacie. Chodzi mi głównie o to, jak konkretnie zamocować led'a. W którą stronę skierowanego, aby nie wyglądał jak lampa świecąca na około a jedynie imitował ogoeń paleniska. Samego leda wiem jak skonfigurować i podpiąć aby błyskał jak płomień. Nie wiem tylko czy wiercić otworek w drzwiach paleniska? W szczelinie? W kabinie? Skierować w dół?
Jak to jest zorganizowane w fabrycznych perełkach i jak to Wy robicie?

OP
OP
jpyt

jpyt

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Hej. Diodę, to mam. Dekoderem oświetlenia też umiem ją odpowiednio zaprogramować. Chodzi mi o miejsce montażu i kierunek świecenia.Przecież nie postawię jej na środku budki, jakby maszynista z pomocnikiem ognisko rozpalili. Boję się, że wiercąc otwór w drzwiach paleniska i montując leda od tyłu, skierowanego w stronę tendra, to zrobię latarnię, a to mają być przecież delikatne rozbłyski wewnątrz budy.

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.428 17 2
Przyklej do diody kawałek światłowodu, a diodę zamaluj na czarno. przy tej wielkości światłowód możesz zawinąć w pętelkę na końcu. Nawet jeśli popęka będzie migotać. ( no chyba, że pęknie na pół) Ale jak będziesz zawijać na ciepło to nie powinien.

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
Ustaw diodę wewnątrz paleniska zwróconą w stronę budki. Jeżeli będzie za mocno świeciła zawsze możesz wstawić w otwór paleniska kawałek przezroczystego polistyrenu z nałożonym "filtrem" czyli jakąś transparentną farbą przykładowo do malowania na szkle lub jakąkolwiek farbą która nie jest mocno kryjąca.

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.763 35 0
W kilku modelach firmowych wykonano to tak, że od spodu jest źródło światła i w otwartych drzwiczkach znajduje się matowa folia rozpraszająca wyraziste światło na nieco mniej jaskrawe. Ja bym zamontował diodę pod otworem drzwiczek aby światło padało ku przodowi a dioda nie była widoczna. Ciekawa opcja to wykonanie nad diodą z folii zarzuconego paliwa (węgla) i podświetlenie tej płaszczyzny tak aby było widać jarzące się dno paleniska. Tutaj kwestia dobrego dobrania wysokości pod drzwiczkami i powinno wyjść bardzo realistycznie. Samą diodę jeśli jest zbyt mocnym źródłem możesz pomalować czarnym lub brązowym transparentem, powinien dać odpowiedni filtr.

Kuba

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
LED-y mają zazwyczaj soczewkę, która powoduje, że wychodzi strumień światła. Jeśli końcówkę się zetnie, czy chociażby spiłuje, to nie ma tego efektu świecącej latarni.