• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jak podłączyć diody LED kierunkowe

ArturR1975

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Moje uszanowanie.

Założyłem dekoder DCC PIKO do E499 ĆSD. Loko jeździ płynnie od najmniejszych napięc, ale mam problem z oświetleniem kierunkowym biało/czerwonym.

Dwie LED z przodu biało-czerwone i dwie z tyłu również biała i czerwona. Razem cztery diody dwie białe i dwie czerwone. I mam problem: nie wiem za bardzo jak je podłączyć. Z dekodera wychodzą trzy przewody: niebieski + / biały oraz żółty. Może mi ktoś z szanownych kolegów napisać jak sparować owe diody aby sie świeciły zgodnie z kierunkiem jazdy: białe światło z przodu czerwone z tyłu. Rezystory posiadam 750-tki. Będę wdzięczny za pomoc.

W taki sposób mam przygotowane diody.

Artur

Załączniki

Reakcje
0 0 0
Niebieski - wspólny przewód (+ czyli do anody każdej led)
Biały - światła białe z przodu, światła czerwone z tyłu
Żółty - światła czerwone z przodu, światła białe z tyłu

OP
OP
A

ArturR1975

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jestem amatorem elektronikiem i nie znalazłem odpowiedzi na moje zagadnienie, być może słabo szukałem.

Pięknie dziękuję. Światła świecą rewelacyjnie na rezystorze 750k. W końcu moja analogowa ĆSD E499 jest cyfrowa. ;) Raz jeszcze pięknie dziękuję. Teraz tylko po układać wszystkie kabelki, ewentualnie wymienić je (z taśmy IDE) na bardziej elastyczne i zakładać budę.

Załączniki