• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Ilość FREDów w LocoNet na raz?

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Dla roco istnieje możliwość zalogowania do centralki(systemu) na raz 32 myszek.
Ile FREDów może sie na raz zalogować do centralki LocoNet. Teoretycznie, pomijam wydajność boostera.

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
64 1 0
Zależy to tylko i wyłącznie od możliwości centralki, np MiniBox obsługuje 8. Digitraxy mają większą pojemność, ale tez są różne modele z różną pojemnością.

OP
OP
D

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Dziękuję za info.
To jeszcze pytanie.
nr który jest podany do FRED to nr ID i to ten numer jest unikatowy? A adresy lokomotyw można zmieniać i przydzielać różne na różnych spotkaniach.
Dlaczego zatem były prośby do martinezo długie i krótkie adresy do FRED . Czy coś żle zrozumialem.

brian-82

Moderator Grupy KSK Wrocław
Donator forum
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
230 2 0
W centralkach digitrax'a jest podobnie jak w Intellibox.
DB150 pozwala na podpięcie bodajże 22, DCS'y pozwalają na podpięcie 120. Jest tylko jedno ale, a w zasadzie dwa.
- Obciążalność prądowa jest ograniczona. Ja wiem dany, że cię to nie interesuje, ale jak ktoś chce duże spotkania obsługiwać to już zaczyna być problemem. Dlatego stosuje się coś zwanego RSCLD, czyli taki rozdzielacz sygnału, ale to tylko tak na marginesie.
- Efektywność magistrali. Problem jest taki, że ze wzrostem liczby jeżdżących składów (a co za tym idzie manipulatorów), zwiększa się ruch na łączach, na dużych imprezach ponoć zaczynają być zauważalne lagi. Dotyczy to jednak tylko naprawdę dużych spotkań. Nie wiem od jakiej liczby jest to zauważalne.

hugwa

Moderator
Zespół forum
Reakcje
374 26 4
ID to adres z puli. Na spotkaniach Fremo moga być tylko te z przydziału, w Polsce to jest raz w roku.
Nie chodzi o spotkania "na zasadach Fremo", na których można mieć adresy jakie się chce. Teoretycznie.

brian-82

Moderator Grupy KSK Wrocław
Donator forum
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
230 2 0
Dziękuję za info.
To jeszcze pytanie.
nr który jest podany do FRED to nr ID i to ten numer jest unikatowy? A adresy lokomotyw można zmieniać i przydzielać różne na różnych spotkaniach.
Dlaczego zatem były prośby do martinezo długie i krótkie adresy do FRED . Czy coś żle zrozumialem.
Długie i krótkie to są adresy DCC, i o to były prośby.

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
64 1 0
Krótkie chcieli użytkownicy LM2, która nie obsługuje długich. Potrzebne to było w zasadzie tylko dla uczestników spotkań na których był używany XpressNet i nie ma nic wspólnego z samymi FRED-ami.

OP
OP
D

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
No to uporzadkujmy. FRED ma nr ID i to jest nr ze spisu FREMO. I to z tej puli nr ID przypisywał martinezo swoim fredom, Natomiast FRED może mieś wpisany adres lokomotywy długi lub krótki.
I to nr ID przyklejal martinezo na swoich fredach czy adres dekodera lokomotywy z dcc.
Rozumiem że we FREMO do każdego nr ID jest jednocześnie przypisany adres dekodera lokomotywy a FEMO Polska nie prowadzi spisu FREDów w Polsce i może wystąpić ten sam adres lokomotywy na spotkaniu z lokonetem jako sysytemem.

OP
OP
D

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
adres DCC nie ma nic wspólnego z ID freda.
Czyli mogą wystąpić dwa FREDY z różnymi ID a z takimi samymi adresami lokomotyw. Teoretycznie na spotkaniu w nie FREMOwym. Spotkanie FREMO to spotkanie organizacji . A spotkanie używające lokonetu i FRED nie oznacza sptkania FREMO z ich zasadami.
Połączenie FREDa z adresem lokomotywy nie jest fizyczne a umowne we FREMO. Pomyslalem tak ponieważ w Krakowie mają być przypisane nr lokomotyw uczestnikom z wyjątkiem członków FREMO. A więc oni mają swoje na stale nie zmieniane adresy ale z powodu przypisania a nie sprzętowo.

Ostatnio edytowane:

hugwa

Moderator
Zespół forum
Reakcje
374 26 4
Członkowie Fremo mają swoje adresy. Dlatego niefremowcy dostają na spotkaniu jakieś tam dowolne wolne, po to żeby nie było dwóch modeli o tym samym adresie, co wydaje się oczywiste nawet dla elektronicznych ignorantów, do których mam przyjemność się zaliczać.

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
64 1 0
Czyli mogą wystąpić dwa FREDY z różnymi ID a z takimi samymi adresami lokomotyw. Teoretycznie na spotkaniu w nie FREMOwym. Spotkanie FREMO to spotkanie organizacji . A spotkanie używające lokonetu i FRED nie oznacza sptkania FREMO z ich zasadami.
Połączenie FREDa z adresem lokomotywy nie jest fizyczne a umowne we FREMO. Pomyslalem tak ponieważ w Krakowie mają być przypisane nr lokomotyw uczestnikom z wyjątkiem członków FREMO. A więc oni mają swoje na stale nie zmieniane adresy ale z powodu przypisania a nie sprzętowo.
Adresy DCC sa przypisane do osób, nie do fredów, mogę wziąć freda kolegi, jak się mój zepsuje i mu przypisać swój adres.
Jak ktoś się uprze albo pomyli, to jak najbardziej jest możliwa taka sytuacja, że na jednej imprezie pojawia się dwa manipulatory z tymi samymi adresami DCC.

OP
OP
D

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Tak przypuszczałem ale teraz uzyskalem pewność. W końcu co autorytet to autorytet i zakres wiedzy nie ma znaczenia.
Czyli jak powstanie produkcja FRED poza kontrolą FREMO to sytuacja z takimi samymi numerami ID może wystąpić i cala idea unikalnych numerów do śmieci.
Jeszcze raz dziekuję za wyjaśnienia . Temat uważam za wyczerpany.

OP
OP
D

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Czy polskie koło FREMO prowadzi spis ID FRED czy takie działania na Polske koordynuje ktoś inny w tej organizacji?
Może wiecie czy przyznanie puli numerow ID jest decyzją indywidualna czy odbywa się w ramach np komisji ds przyznawania numerów.

OP
OP
D

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Nie i dlatego pytam. Pewnie będąc członkiem FREMO wiedział bym to.
Skoro można uzyskać nr ID FREDa nie będąc członkiem to może ktoś wie jak?
Czy należy zwrócić się do FREMO Polska cz też do centrali i do kogo.

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Adresy DCC sa przypisane do osób, nie do fredów, mogę wziąć freda kolegi, jak się mój zepsuje i mu przypisać swój adres.
Jak ktoś się uprze albo pomyli, to jak najbardziej jest możliwa taka sytuacja, że na jednej imprezie pojawia się dwa manipulatory z tymi samymi adresami DCC.
Taką możliwość można wykluczyć, jeśli centralka będzie tak ustawiona, aby po zalogowaniu FREDA z danym ID oraz adresem pozostawiała go w pamięci. Wtedy inny Fred z tym samym adresem DCC się już nie zaloguje.
Po to są właśnie te unikalne numery ID.