• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Ile można wycisnąć z dekodera z zestawu startowego Piko 59024 z Husarzem?

Reakcje
32 1 0
Chciałbym w husarzu z zestawu startowego Piko 59024 oprócz włączania świateł podłączyć światła manewrowe i podświetlenie kabiny. Oczywiście sterowane przez dekoder. Czy da się do tego dekodera podłączyć inne funkcje oprócz włączania świateł ?

SzymonG

Aktywny użytkownik
Reakcje
154 1 0
1. Lokomotywa z tego zestawu posiada tylko podstawowe funkcje cyfrowe: jazda, światła, tryb manewrowy (w postaci redukcji prędkości jazdy o 50%) i wyłączenie bezwładności (nie pamiętam pod którym F ale było na forum)
Zależy, jaki masz tam dekoder, wydaje się, że bez wymiany na "bardziej wypasiony", nie ma szansy na zrobienie czegoś lepszego niż dała fabryka. Poza tym bez ingerencji w instalację - rozdzielenie prawej strony od lewej - nie zrobisz manewrowych.

OP
OP
J
Reakcje
32 1 0
Zależy, jaki masz tam dekoder, wydaje się, że bez wymiany na "bardziej wypasiony", nie ma szansy na zrobienie czegoś lepszego niż dała fabryka. Poza tym bez ingerencji w instalację - rozdzielenie prawej strony od lewej - nie zrobisz manewrowych.
Rozumie że trzeba wtedy zmienić instalacje . Ale nie całkiem o to mi chodziło jak to zrobić. Pytanie jest czy te dekodery z zestawów startowych oprócz wyjścia sterowaniem zapalenia świateł mają jeszcze wyjścia na funkcje które nie są podłączone albo da się do nich dorobić. Fizycznie potrzebuję jedno max dwa dodatkowe wyjścia. Może ktoś coś na ten temat wie Ile można wycisnąć z dekodera z zestawu startowego

OP
OP
J
Reakcje
32 1 0
Nie mam przy sobie tego zestawu. Ale mam dekoder z Piko Br 642 „Desiro”. Tam też jest tylko zapalanie świateł. Może z tego też by się dało wycisnąć dodatkową funkcję.

Załączniki

• 298,3 KB Wyświetleń: 60
  • 258,8 KB Wyświetleń: 57

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.967 629 30
Tam też jest tylko zapalanie świateł. Może z tego też by się dało wycisnąć dodatkową funkcję.
Wątpię, bo tu nawet wyjście AUX 1 nie jest podłączone - wyraźnie widać, że jeden z ośmiu pinów wtyku nie jest wykorzystany (z dekodera wychodzi tylko 7 przewodów, brak zielonego przewodu wyjścia AUX 1). Ale nie wiem, czy dekoder nie ma wyjść AUX, do wykorzystania których trzeba byłoby dolutować dodatkowe przewody bezpośrednio do płytki dekodera - choć w dekoderze nie widać ew. punktów lutowniczych.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 2
DCC 1
DCC 4
DCC 3
DCC 16