• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Identyfikacja munduru kolejarskiego

Kierenski

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zdjęcie wykonane w znanym zakładzie Leona Czarneckiego w Mysłowicach podczas wojny II Światowej czyli Myslowitz ...

więc może jest ona Polką, bardzo to możliwe ...

Czy to jest mundur DRB ? a może Ost ?
http://wd2.photoblog.pl/np1/201106/CF/95356511.jpg

OP
OP
Kierenski

Kierenski

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
myślę że patka z kołem uskrzydlonym jednoznacznie wskazuje na formację kolejową, bączek na III Rzeszę , no i na czapce właśnie, co to ? jakieś pioruny jakby radio-telegraficzne ?

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
Nie jestem "forumowym mędrcem" i nie znam "obowiązkowego" dla modelarzy języka niemieckiego więc proszę osobę kompetentną o przetłumaczenie tego co znalazłem na niemieckim e-bay: AUFLAGEN SILBER BAHN REICHSBAHN EISENBAHN
Do tego jest fotka i wygląda, że jest to taki sam znaczek jak na mundurze. Mundur na pewno związany z koleją. Zaryzykuję twierdzenie, że z trakcją elektryczną :?: .

Załączniki

M.Smoczkiewicz

Użytkownik
KKMK
Reakcje
0 0 0
Witam - nie chcę nikogo drażnic, ale mnie to pachnie zaszczytną służbą w miejskich TRAMWAJACH ! Te błyskawice z pod kół o tym świadczą :!: :idea: . Pani ma wzorzystą apaszkę zawiązaną w formie krawata, służbowy mundur co utwierdza mnie w przekonaniu o pełnieniu funkcji konduktorki w tramwaju :idea: 8)

D

Dariusz

Gość
Tak cos wyglada bo nie spotkalem na zdjeciach kolejarzy z czasow III Rzeszy takich oznaczen na patkach. No sami zobaczcie.

Załączniki

Reakcje
1 0 0
M.Smoczkiewicz napisał(a):
Witam - nie chcę nikogo drażnic, ale mnie to pachnie zaszczytną służbą w miejskich TRAMWAJACH ! Te błyskawice z pod kół o tym świadczą :!: :idea: . Pani ma wzorzystą apaszkę zawiązaną w formie krawata, służbowy mundur co utwierdza mnie w przekonaniu o pełnieniu funkcji konduktorki w tramwaju :idea: 8)
BRAWO!!! Bardzo Dobrze! Cztery z plusem!

A tak na poważnie to jesteś bardzo blisko celu. Owa młoda dama ma na sobie mundur nie kolejarski, ale tramwajarski. Po pierwsze, gdyby był to mundur kolejarski na SCHIFFCHENMÜTZE (czyli po naszemu furażerce) nosiłaby, a jakże, orła rzeszy dzierżącego w szponach godło partyjne, kroju Deutsche Reichsbahn, a nie nosi. Jednak najważniejsza jest tutaj KRAGENSPIEGEL-AUFLAGE, czyli "metalowa nakładka na patkę kołnierzyka (mundurowego)" w formie znaczka: "Triebwagenführer", czyli "maszynista/motorniczy wagonu silnikowego". W czym rzecz; otóż w okresie II wojny światowej, mniej więcej od końca roku 1941, kiedy pierwsze jatki na Froncie Wschodnim zaczęły wyczerpywać rezerwuar zasobów ludzkich Wehrmachtu zaczęto mobilizować mężczyzn w wieku poborowym pracujących dotychczas na stanowiskach ważnych dla obronności kraju i funkcjonowania gospodarki wszędzie gdzie to możliwe zastępując ich kobietami (vide zdjęcia z postu powyżej z orłem Deutsche Reichsbahn i "patkami kolejarskimi"). W okresie II wojny światowej linie tramwajowe w Niemczech (i na terytoriach okupowanych) zostały zmilitaryzowane a umundurowanie ujednolicone. Na zdjęciu zwraca uwagę odznaka na SCHIFFCHENMÜTZE, ta na jej prawym boku. Także sama SCHIFFCHENMÜTZE ma krój inny niż SCHIFFCHENMÜTZE Deutsche Reichsbahn, mimo pewnych podobieństw. Należałoby sprawdzić jak wyglądały godła komunikacji miejskiej w miastach sąsiadujących z miejscem zrobienia zdjęcia i wszystko stanie się wtedy jasne.

Pozdrawiam

Jeż Jerzy

Reakcje
1 0 0
BORUCH napisał(a):
Tramwaje to też kolej. Jakby nie było jeżdżą po szynach ;), a mogą być jeszcze koleje linowe i szynowo-linowe :D
Osły to też koniowate. Jakby nie było chodzą po świecie ;) , a mogą być jeszcze konie i muły :D

Pozdrawiam

Jeż Jerzy

P.S. A tak cóś, par excellence kóńkretnie w temacie...? Czy już uznajemy za wyczerpany?

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
To i ja się może podłączę pod ten temat.

Otóż wczoraj robiąc porządki w schowku, znalazłem coś, co ukazałem na poniższej fotce. Jest to mała plakietka, o wysokości 38 mm, od tyłu posiada kółeczko które się nakręca na wystający z plakietki trzpień gwintowany.
Ponieważ widnieje na plakietce emblemat jakiegoś uskrzydlonego koła, prosiłbym Was o pomoc w identyfikacji co to za plakieta, z jakiego czasookresu, oraz kto takie otrzymywał?

Załączniki

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
Terebesz, dzięki wielkie za naprowadzenie mnie na właściwe tory.

Kiedyś, jako pracownik Tramwajów Warszawskich nawet dostałem od Kierownika Ruchu małą przypinkę. Dodam, że ta była do wpinania, zaś od tyłu miała klips zabezpieczający nakładany na iglicę. Zdjęcie znaczka poniżej.

Zapomnaiłem o niej i o jej wyglądzie, a teraz ją wyciągnąłem i faktycznie podobna jest do tej wcześniej przeze mnie ukazanej. Kurka, że też sam nie skojarzyłem co i jak... :p
Poniżej zaś fotka ukazująca porównanie wymiarów obu plakietek.

Na koniec obecne logo Tramwajów Warszawskich.

Załączniki