• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Husarz od Piko nie chce ruszyć

Stasiu

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzisiaj przyjechał do mnie BR183 Husarz IC od Piko AC gdy postawiłem ją na tory nie dawała żadnych oznak życia co może być powodem. Czy ma to coś wspólnego ze ślizgaczem na jednym z wózków i do czego służy ten ślizgacz bo żadna z moich loków takiego nie posiada. Próbowałem ściągnąć owy ślizgacz lecz jest on przylutowany i czy w ten sposób mogłem coś uszkodzić.

Załączniki

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.094 16 0
Odpowiada za zasilanie modelu w systemie Märklin'a.
Najprawdopodobniej do tego ustrojstwa przylutowany jest jeden z kabli zasilających.
Musisz usunąć tą łyżwę i poprowadzić kabel do kół.
Czeka Cię rozbiórka modelu.

OP
OP
Stasiu

Stasiu

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dziękuje za szybką odpowiedz - tak zgadza się jest przylutowany jeden z kabli zasilających - jutro rozbiórka modelu i prawdopodobnie kolejne pytania jak naprawić Husarza :cry: :)
A czy ta łyżwa ma taki sam wpływ na model w systemie DC - z dekoderem też nie da żadnych oznak życia

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
359 0 0
Skoro to jest model AC to pewnie jeszcze do wymiany będą zestawy kołowe. Czy centralka nie zgłaszała Ci zwarcia?

Jarek

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dziwne, że postawienie lokomotywy na torach nie powodowało zwarcia, w Märklinie najczęściej stosowane są koła nieizolowane, w tym przypadku może wystarczy przelutować przewody.[DOUBLEPOST=1399407552][/DOUBLEPOST]Widzę, że Piotr mnie wyprzedził :)

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.094 16 0
A czy ta łyżwa ma taki sam wpływ na model w systemie DC - z dekoderem też nie da żadnych oznak życia
Na DC również nie będzie działać bo koła po jednej stronie nie odbierają prądu - robi to za nie ta łyżwa, która w klasycznym systemie jest kompletnie bezużyteczna.
Jeśli koła masz izolowane (kupiłeś ten model nowy czy używany? wygląda na jakąś przeróbkę) to po jednej stronie nie odbierają prądu z szyn, więc nawet nie drgnie, ale i zwarcia nie zrobią.

OP
OP
Stasiu

Stasiu

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Centralka niczego nie zgłasza ale oczywiście jest zwarcie - model nowy zakupiony w modelbahn. Chcę w niedalekiej przyszłości zastosować dekoder dźwięku i postawić ją ma cyfrę na obecną chwile chciałem trochę pośmigać na analogu.

Jarek

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Centralka niczego nie zgłasza ale oczywiście jest zwarcie - model nowy zakupiony w modelbahn. Chcę w niedalekiej przyszłości zastosować dekoder dźwięku i postawić ją ma cyfrę na obecną chwile chciałem trochę pośmigać na analogu.

Dlaczego nie kupiłeś w systemie DC, może opłaca się wymienić z AC na DC jeśli mają?

OP
OP
Stasiu

Stasiu

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Po pierwsze już nie było ostatni w AC udało mi się kupić.
Po drugie przeczytałem na forum że nie opłaca się kupować modeli z dekoderami bo te przeważnie są słabej jakości lub dźwięki wgrane nie są jakościowo powalające więc poco płacić za coś co jest zbędne - Poprawcie mnie jeśli źle mówię.
Nie sądziłem że model Husarza przyjedzie w wersji z jakąś szyną i to jeszcze od Piko. Ale co mam to mam i cieszę się.I myślę że przy małej pomocy was koledzy będzie niedługo śmigać po torach;).
W najgorszym wypadku stanie na półce :cry:

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
70 1 0
Źle mówisz, modele DC to nie sa modele z dekoderami, oczywiście takie też można kupić, ale to nie jest jednoznaczne. Natomiast modele AC są przeznaczone na zupełnie inny system i nie nadają się generalnie do użytku w systemie dwuszynowym zasilanym prądem stałym albo DCC.
Aby poprawnie działały wymagaja mniej lub bardziej zaawansowanych przeróbek, co w niektórych modelach (np. parowozach) może pociągnąć koszty nawet w wysokości 30% ceny modelu.

OP
OP
Stasiu

Stasiu

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zostałem wprowadzony w błąd przez kolegę na temat modeli AC potem myśląc że ma mała przeróbka poprawia wszystko.
Jak to wyglądałoby odnośnie Husarza? (zaawansowanie przeróbek)
A czy może trafić się model AC działający w systemie dwuszynowym zasilanym prądem stałym albo DCC bez przeróbek czy takie modele nie istnieją ?

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
70 1 0
Zostałem wprowadzony w błąd przez kolegę na temat modeli AC potem myśląc że ma mała przeróbka poprawia wszystko.
Jak to wyglądałoby odnośnie Husarza? (zaawansowanie przeróbek)
A czy może trafić się model AC działający w systemie dwuszynowym zasilanym prądem stałym albo DCC bez przeróbek czy takie modele nie istnieją ?
W Husarzu tak jak koledzy pisali wystarczy zdemontować płozę, przelutować kabelki i ewentualnie wymienić zestawy kołowe (to akurat trzeba sprawdzić, bo możliwe, że są jednak izolowane i nie wymagają wymiany).

Na 100% nie ma modeli AC, które będą bez przeróbek działać w DC lub DCC.

D

Docteur

Gość
Małe uzupełnienie do wypowiedzi @karol_mar: niektórzy producenci, np. ESU produkują modele uniwersalne DC/AC, w których zmiana systemu zasilania odbywa się poprzez zdjęcie/założenie płozy. Taką możliwość ma mieć też model EU07 od Schlesienmodelle.

D

Docteur

Gość
Zworka chyba będzie w EU07, w mojej BR151 ESU zmiana jest tylko przez wpięcie/wypięcie płozy.

D

Docteur

Gość
Według instrukcji dołączonej do modelu połączenie elektryczne lewych i prawych kół uzyskuje się właśnie poprzez wpięcie płozy.

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.793 62 3
Sprawdź przede wszystkim, czy w wózkach są zabudowane blaszki, które zbierają prąd z kół prawych i lewych, czy tylko z jednej strony. Jeśli z jednej, to przeróbka będzie uciążliwa, nwaet jeśli koła są izolowane.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Elektryka 1
Elektryka 6
A
Elektryka 3
Elektryka 11
Elektryka 35