• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Hornby HM7000 - alternatywa dla DCC?

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
72 2 0
Czy ktoś miał styczność z nowym systemem sterowania modelami kolejowymi Hornby HM7000, które działa po bluetooth i eliminuje potrzebę stosowania centralki jak w DCC? Producent najwyraźniej oferuje dekodery dźwiękowe 21 pin, 18 pin, 8 pin oraz 6 pin, zaś sterowanie odbywa się przez smartfon lub tablet. Ciekawi mnie, jak w praktyce działa łączność po bluetooth i płynność sterowania.

Opis systemu pod poniższym linkiem:

https://uk.hornby.com/hm7000

Sello

Znany użytkownik
Reakcje
684 6 1
Tak. Mam i działa zajebiście zarówno z aplikacji po bluetooth jak i klasycznie po DCC z centrali.
Aplikacja fajna, wszystkie F'ki mają przyciski z piktogramami obrazującymi co dana F'ka robi (oczywiście jaśli się nic samemu nie pozmienia) sterowanie eleganckie i płynne. Można wgrać samemu ponad 20 różnych dźwięków lokomotyw oczywiście z dostępnej puli i tylko angielskich ....

OP
OP
yahya

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
72 2 0
A jak wygląda sprawa zasięgu? Czy są jakieś problemy z przerwami w łączności? Jak wygląda sterowanie więcej niż jedną lokomotywą z takim dekoderem -- czy są jakieś zakłócenia?

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.440 39 7
Przede wszystkim - czas reakcji lokomotywy, w szczególności przy sterowaniu np dwoma dekoderami przez bluetooth?
Chodzi mi po głowie bezprzewodowa listwa oświetleniowa, ale sterowanie lokomotywą przez BLE (bluetooth) - szczególnie więcej niż jedną: nie widzę tego w realnym użyciu, gdzie pasmo ism będzie zakłócone, a samo podłączenie do BLE też jakoś czas zajmuje (np. sterowanie na zmianę 2 lokomotywami).

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 1
DCC 11
DCC 2
DCC 3