• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Hornby – od czego zacząć jako zupełny nowicjusz?

ArtemN

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Cześć,
Chciałbym zacząć przygodę z modelami kolejowymi i wpadły mi w oko zestawy Hornby. Wyglądają bardzo fajnie wizualnie, ale kompletnie nie wiem, czym się różnią te ich serie/skale (OO, TT:120 itp.).
Czy ktoś może mi podpowiedzieć:
  • Od czego najlepiej zacząć jako początkujący?
  • Czy Hornby to w ogóle dobry wybór na start?
  • Czy te skale są kompatybilne z innymi firmami (PIKO, Roco)?
Nie chcę na dzień dobry pakować się w ślepy zaułek, więc każda rada będzie dla mnie cenna. Dzięki!

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.386 145 0
Czy Hornby to w ogóle dobry wybór na start?
to takie moje zdanie, ale jak już chcesz wybrać to pokaz co Cię zainteresowało. Oczywiście jeśli ma dotyczyć wielkości H0 i kolei europejskich/kontynentalnych.

OO to bodajże jakaś zupełnie z niczym niekompatybilna skala 1:76. Czołgi owszem, ale też angielskiej produkcji (producentów) a nie z reszty świata, gdzie rządzi skala 1:72.
Przypomnę, że Piko, Roco w kolejkach to skala 1:87

TT 1:120 - to już lesze rozwiązanie, ale nadal jest o produkt nietypowy no chyba, że w tym przypadku też zamierzasz zbierać angielską kolej.na forum TT jest całkiem przyzwoity wątek o tym.

OP
OP
A

ArtemN

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki za odpowiedź! Faktycznie, większość modeli w H0 to 1:87, więc ta skala 1:76 (OO) brzmi trochę dziwnie – szkoda, bo wizualnie te modele Hornby wyglądają mega porządnie.

Znalazłem coś takiego na stronie Hornby – starter pack w OO:
https://uk.electrotren.com/products/coca-cola-holidays-are-coming-train-set-r1291p

I jeszcze taki zestaw w TT:120:
https://uk.hornby.com/products/branchline-freight-train-set-tt1005m

Czy to są tylko "ładne zabawki", czy faktycznie ktoś tego używa w makietach? I czy np. do TT:120 da się dorzucić coś innego, czy to znowu zamknięty ekosystem?

Zastanawiam się, czy to może być sensowne hobby, czy raczej ładna droga donikąd

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.269 66 5
Wiele zależy od tego, czy masz miejsce na zabawę i ile tego miejsca jest. Jeśli niewiele, to TT będzie opcją.
Jeśli z miejscem nie będzie problemu, to polecam skalę H0, bo jest największa dostępność wszelakich materiałów, taboru itd.

Chyba że ArtemN lubuje się w kolejach brytyjskich, to Hornby daje możliwości w tym temacie.
Te 2 zestawy, to raczej zabawki, niż modele...

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
495 9 0
Hornby TT to w sumie nowość na rynku modelarskim, rozwija się całkiem prężnie, jakość modeli taka sama jak h0 czy 00 za to potrzebuje o 1/3 mniej miejsca na makietę.
Do ekosystemu Hornby TT dołączają inne firmy, jak Arnold, Heljan i inne z autkami, domkami itp. tylko to jest całkowicie brytyjska kolej.
A na foto zabawa w skali TT u kolegi. Na pierwszych dwóch fot. Porównanie kultowych maszyn DR 01 i Mallard od Hornby TT, na ostatnim PKP od MTB i manufaktury :)
Jeżeli interesuje kolegę tylko tabor Polski, czy tam PKP to z kolei największy wybór i najtaniej jest w h0.
IMG_20240822_191944890_copy_3060x1377.jpg
IMG_20240822_192018949_copy_3060x2304.jpg
IMG_20240822_201809235_copy_3060x1377.jpg

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.080 40 1
@ArtemN
Wstawię Ci tylko 2 fotki.
Pomijam skalę.
To są modele:
IMG_20240822_201809235_copy_3060x1377 (1).jpg
To jest zabawka:
Zrzut ekranu 2025-06-24 204912.jpg
Mam nadzieję, że widzisz różnice między nimi.
Nie pakuj się w zabawki, bo ich na makiecie nie postawisz chyba.
H0 jest najbardziej popularna i najłatwiejsza do kolekcjonowania tego, co się chce.
Że jesteś z Wa-wy, to skupiłbym się na polskich modelach taboru w H0.

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
495 9 0
Akurat na tym 2 zdjęciu to realny model. Takie jeździły jak i nas dopiero pierwsze gwoździe w podkłady wbijali. ;)
Skrajnia brytyjska jest inna od europejskiej, po prostu jest mniejsza. Tak jak i kolej brytyjska jest inna od kontynentalnej. Rozstaw standardowy szyn jest tylko taki sam.
Normandy.jpg

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.646 14 6
Skoro nasz nowy kolega jest z Warszawy to proponował bym mu aby udał się do sklepu modelarskiego na ulicę Wilczą i sam osobiście obejrzał modele taboru w skali ho, TT, N i wybrał tę skalę która by mu najbardziej odpowiadała.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Mam pytanie 0
Mam pytanie 3