• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? [Historia] Prowizorium kolejowe ...

Reakcje
69 2 0
... albo coś innego, ale nie wiem co.

No właśnie w Wielkim Leksykonie Uzbrojenia (tom nr.70) poświęconemu saperom kolejowym jest mowa o składanym moście zaprojektowanym w 1935 roku w Biurze Badań Technicznych Saperów i jest kilka zdjęć (zaprezentowanych przeze mnie poniżej).
Wszelkie podjęte przeze mnie próby znalezienia jakichś bliższych informacji na ten temat wiodą 'na manowce' w sieci nie znalazłem niczego. Domyślam się że coś może być w materiałach nie opublikowanych w żaden sposób w sieci i zachowanych w formie papierowej 'gdzieś'.

I właśnie tego "gdzieś" szukam.
Czy Ktoś z forumowiczów ma może pomysł gdzie i jak szukać tych materiałów?
Zdaję sobie sprawę, że może się okazać, że nie znajdę nic. W końcu najpierw była zawierucha wojenna potem 'bratnia wizytacja' która trwała kilkadziesiąt lat a potem dziki kapitalizm, gdzie nikt (lub prawie nikt) się nie przejmował jakimiś starymi - najczęściej lekko nadgnitymi -papierzyskami.
Gdyby udało mi się znaleźć odpowiednie materiały mógłbym pokusić się o zrobienie rysunków technicznych i być może zaprojektowanie modelu takiego mostu.

Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
I zapewniam, że wszelkie materiały jakie ewentualnie zostaną mi udostępnione nie zostaną nigdzie dalej i nikomu udostępnione.

A oto zdjęcia:

Załączniki

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.386 38 4
Może w którejś z książek Wojsk Inżynieryjnych by były wzmianki? Pierwsza z brzegu, może jakiś skan tego jest aby chociaż przejrzeć?
KSIĄŻKA
KSIĄŻKA 2
Ta 2 pozycja może być ciekawa.

Ostatnio edytowane: