Z uwagi na fakt, iż przywiązuję dużą wagę do realności zestawianych składów pociągów zacząłem ostatnio analizować historię PKP Cargo w zakresie malatury i oznaczeń. I na razie nie ustaliłem zbyt wiele. Jeśłi chodzi o początek to PKP Cargo jako spółka akcyjna zaczęła funkcjonować 1 października 2001r. Jak sądzę przed ta datą żaden wagon i żadna lokomotywa nie posiadała w swoich oznaczeniach nic co by świadczyło o nowej przynależności. Potem był szereg zmian barw i oznaczeń. I tak 10 kwietnia 2008r. oficjalnie zaczęły obowiązywać obecne barwy PKP Cargo tj. niebieskie. I tu moje pytania się zaczynają:
- przed 10 kwietnia nic nie posiadało jeszcze barw niebieskich i oznaczeń tak?
- jakie oznaczenia nosiły od dnia 10 kwietnia wagony i lokomotywy, czy PKPC /tak mi się wydaje/ czy PKP Cargo czy jakieś inne jeszcze?
- czy nowe barwy i oznaczenia / przede wszystkim oznaczenia / były na tabor nakładane przy okazji najbliższych napraw rewizyjnych lub głównych czy wcześniej?
oraz kilka pytań z dalszej historii:
- od kiedy wprowadozno malowanie taboru niebiesko-żółte? Czy dotyczyło to całego taboru czy tylko wagonów. Zauważyłem że tylko falnsy były w tych barwach.
- jakie inne malowanie wagonów obowiązywało w ramach spółki PKP Cargo odnośnie wagonów, oprócz brązowego?
- malowanie lokomotyw. Od kiedy wprowadzono malowanie biało-czerwono-niebieskie i czy dotyczyło tylko lokomotyw?
- Jakie inne barwy przyjmował tabor PKP Cargo prócz opisanych powyżej?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc w ustaleniu tych faktów.
- przed 10 kwietnia nic nie posiadało jeszcze barw niebieskich i oznaczeń tak?
- jakie oznaczenia nosiły od dnia 10 kwietnia wagony i lokomotywy, czy PKPC /tak mi się wydaje/ czy PKP Cargo czy jakieś inne jeszcze?
- czy nowe barwy i oznaczenia / przede wszystkim oznaczenia / były na tabor nakładane przy okazji najbliższych napraw rewizyjnych lub głównych czy wcześniej?
oraz kilka pytań z dalszej historii:
- od kiedy wprowadozno malowanie taboru niebiesko-żółte? Czy dotyczyło to całego taboru czy tylko wagonów. Zauważyłem że tylko falnsy były w tych barwach.
- jakie inne malowanie wagonów obowiązywało w ramach spółki PKP Cargo odnośnie wagonów, oprócz brązowego?
- malowanie lokomotyw. Od kiedy wprowadzono malowanie biało-czerwono-niebieskie i czy dotyczyło tylko lokomotyw?
- Jakie inne barwy przyjmował tabor PKP Cargo prócz opisanych powyżej?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc w ustaleniu tych faktów.