• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Himars - transport polską koleją - jak zestawić skład ?

robusbedzio

Aktywny użytkownik
Reakcje
88 3 0
Witam szanownych forumowiczów i proszę o pomoc.
Otóż mam trzy wyrzutnie zestawów kołowych Himars 1/87 Artitec - kupiłem 2 gotowce, a trzeci to już moja praca. Marzy się zestawienie eszelonu, ale nie zdołałem ”wyłowić” w internecie żadnych fotek. Proszę o jakieś podpowiedzi, sugestie, itp, itd.
Serdecznie pozdrawiam.
R.B.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.124 131 86
Trzy wyrzutnie to za mało. Powinien być jeszcze wóz dowodzenia, amunicyjny (min. po jednym na wyrzutnie), zabezpieczenia technicznego, ewakuacji technicznej i radar.

OP
OP
robusbedzio

robusbedzio

Aktywny użytkownik
Reakcje
88 3 0
Trzy wyrzutnie to za mało. Powinien być jeszcze wóz dowodzenia, amunicyjny (min. po jednym na wyrzutnie), zabezpieczenia technicznego, ewakuacji technicznej i radar.
Dzięki za reakcję, niemniej to jasne. Skład baterii Himarsów mniej więcej znam. Modeli pojazdów amunicyjnych 1/87 nigdzie w ofercie nie znalazłem. Póki co mam jednego Humvee jako pojazd dowodzeniai nic ponadto, ale z uzupełnieniem tych raczej problemu nie będzie. Gorzej z resztą zabezpieczenia logistycznego. Ze wstępnego rozpoznania wynika mi też raczej, że bateria to 6 wyrzutni i 12 pojazdów transportujących kontenery z rakietami. Nie do końca o to chodzi w moim pytaniu. Bardziej o to czym Himars może jechać po szynach w naszych realiach - typ wagonu.

OP
OP
robusbedzio

robusbedzio

Aktywny użytkownik
Reakcje
88 3 0
Na nasze realia wozami amunicyjnymi i technicznymi będą Jelcze. Poszukaj w necie.

Skoro Abramsy u nas jeżdżą w eszelonie (platformy 6-osiowe) to HIMRS raczej też da radę.
Racja, dzięki za film. Abrams to 62 tony, Himars 16 ton (z kontenerem amunicyjnym). Zatem platformy 6 - osiowe pod czołgi są pewne, co na wielu fotkach in filmach widać. Zastanawiam się jednak, czy dla Himarsa nie jest wystarczająca platforma samochodowo - kontenerowa Rgs, która ma ładowność 58 ton (Albert Model robi takie PKP - mam dwie). Teoretycznie zatem może przewieźć dwa Himars, ale czy tak bywa w realu nie mam żadnych dowodów. A chciałoby się zestawić jakiś realistyczny skład.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.124 131 86
To będzie trochę ciężko "złapać" takiego eszelona w sieci. Ze względów prawnych (ustawa o zakazie fotografowania) ludki już raczej niczego nowego nie wrzucą. Teraz to trzeba samemu gdzieś "zapuścić żurawia".

Co to tych wagonów 58 ton to powinny wystarczyć ale czy tam wejda dwa HIMRSy to już trzeba sprawdzić organoleptycznie.

OP
OP
robusbedzio

robusbedzio

Aktywny użytkownik
Reakcje
88 3 0
A czy one w ogóle są transportowane koleją? Widywałem je na lawetach samochodowych, nawet nie na własnych kołach.
No właśnie, stąd moje pytanie. Są transportowane drogą lotniczą, a później na kołach własnych lub na ciężkich lawetach samochodowych - sporo fotek to pokazuje. Ale to forma transportu np już w pobliżu odbioru w strefie konfliktu - przykładowo w Ukrainie. Pewnie jednak Himarsy z USA docierają do PL drogą morską i raczej na własnych kołach, ani pojedyńczych lawetach do miejsc docelowych nie wędrują - byłoby to nieracjonalne kosztowo i logistycznie. Musi być kolej.

Intruz

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
643 6 1
Będzie to bardzo trudno odwzorować, gdyż właściwie nie wiadomo co odwzorowywać… istotą systemu HIMARS, ujętą zresztą w tym akronimie jest wysoka mobilność, również, a może przede wszystkim, strategiczna- tzn. dowóz samolotem a później to raczej na własnych kołach- dlatego też jest osadzona na standardowej ciężarówce US Army z rodziny MTV (Medium Tactical Vehicle, czy inaczej licencyjny Steyr). W odróżnieniu od analogicznego systemu M270 (również obecnego na Ukrainie czy tzw. Wschodniej Flance NATO), który to ma 2x większą salwę ale też mniej mobilne w skali strategicznej podwozie gąsienicowe.
Reasumując- dałbym sobie spokój z uporczywym „ładowaniem” HIMARSa na wagon. Jesli by mi zależało na odwzorowaniu w miarę współczesnego eszelonu, to jest trochę modeli samochodów HMMWV, HEMTT, czołgów M1 czy transporterów M113 (w wersjach dowodzenia M577 czy sanitarki), aby coś z tego wybrać i w miarę realistycznie „zestawić”.