• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Harzer Schmalspurbahnen

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
1.386 18 1
Wprawdzie istnieje już jeden temat o wąskotorówce w Górach Harz'u (Zima w Górach Harzu), ale pozwolę sobie założyć nowy temat na temat mojej wyprawy w tamtejsze rejony.
Spędziliśmy w tamtejszych okolicznościach przyrody pięć ostatnich dni i bardzo bardzo sobie chwalimy. Chwile spędzone w pobliżu kolei wąskotorowej HSB postaram się w niniejszym wątku sprawozdać :) Mieszkaliśmy w miejscowości Elend.

Dzień pierwszy.

Okazało się, że domek w którym mieszkamy jest ok. 50m w linii prostej od dworca kolejowego, więc zaraz po przyjeździe (no i po uprzedniej wyprawie do Braunlage w celu dokonania zakupów spożywczych (Hasseroder Pils)), udałem się na tenże dworzec w celu zarejestrowania ruchu kolejowego na nim się odbywającego. Rozkład jazdy unaocznił mi, że ruch na tej stacyjce nie jest może zbyt intensywny, ale za to interesujący. Pora dnia spowodowała, iż dnia pierwszego miałem już jedynie szansę zarejestrować wyłącznie spalinowy autobusik szynowy - i on - wraz z dworcem w Elend - stał się bohaterem pierwszego dnia pobytu:

Elend_1.jpg

Elend_3.jpg

Elend_14.jpg

Elend_4.jpg

Elend_5.jpg

Elend_8.jpg

Elend_10.jpg
Elend_11.jpg

Elend_13.jpg

OP
OP
Bronco_Billy

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
1.386 18 1
Dzień drugi.

Dzień drugi to już "grubsze doznania" - najpierw reprymenda od kobiet na temat skali spożycia dnia poprzedniego, a później przejazd składem ciąganym przez pięknego tendrzaka 99 7243-1 z Elend do Wernigerode z postojem w Drei Annen Hohne, gdzie można było podpatrzeć manewry tendrzaków i sposób, w jaki się z nimi załoga obchodzi... A są nie tylko karmione, ale i pucowane w każdej wygospodarowanej chwili...

Wjazd na stację Elend:

Elend_Wernigerode_02.jpg

Elend_Wernigerode_03.jpg

Elend_Wernigerode_05.jpg

Elend_Wernigerode_06.jpg

Elend_Wernigerode_07.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.178 504 30
Harz i kolej są piękne, a zdjęcia super. A może lepiej byłoby przenieść ten temat do działu "Koleje innych krajów"?

PS. Już to rano pisałem, ale albo przez mój błąd nie pokazało się, albo ktoś to usunął, więc wstawiam jeszcze raz.

OP
OP
Bronco_Billy

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
1.386 18 1
I powrót z Wernigerode do Elend, w szynobusie doczepionym na końcu składu, który od Drei Annen Hohne jechał już samodzielnie w dalszą trasę:

Z_Wernigerode_01.jpg

Z_Wernigerode_02.jpg
Z_Wernigerode_3.jpg

Z_Wernigerode_08.jpg
Z_Wernigerode_11.jpg

Z_Wernigerode_12.jpg
Z_Wernigerode_15.jpg

OP
OP
Bronco_Billy

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
1.386 18 1
I to byłoby tyle sprawozdania z pobytu. Resztę czasu spędzać musiałem w pewnym oddaleniu od torów....
Jeszcze tylko będąc na Wurmberg usłyszawszy przepiękny gwizd oddaliłem się na bok, by spróbować zdjąć źródło tego pięknego dźwięku, ale nie było ani szkła dobrego ani warunków dobrych ku temu...
No i filmik, ale niestety nie radzę sobie z kręceniem filmów lustrzanką... Albo to ona sobie nie radzi ;)
W każdym razie trzeba tam jeszcze wrócić kiedyś zimą - piękne miejsce z parą w tle!!!

Wurmberg_10.jpg

Wurmberg_11.jpg

No i filmik....

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
857 77 5
Super!(y)
Na Brocken mgła panuje ponad 300 dni w roku, trafiłeś pogodę ''w miarę'';).
Zdjęcia przepiękne, ciekawe czemu służy ta cysterna na szczycie? Była już jak byłem kilka lat temu.