• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Hamulce Torowe na makiecie

glowawojtas

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tak.

Nie chodzi tu o model, który zawszę mogę wykonać sam, bardziej lub mniej realistyczny.

Czasem ułożę tory w formie górki rozrządowej. I tak spuszczam z niej kolejne odprzegi wagonów segregując je :) No tylko... Co do prędkości zjadu wagoników to zastrzeżeń nie mam. No, czasem trzeba by je podhamować (troszeczkę!) by mogły dojechać do skłąd, bo nie raz jak węglarka Eas dobiła mi do 2-osiowej cysterny to tej wózek tylni wyskoczył z toru lub sprzęg węglarki wbił się pod cysternę :)

Jaki sposób na uniknięcie takich rozrządowych anomalii? Dociążyć wagony?

kozak

Użytkownik
Reakcje
2 0 0
Chyba kolega nie uważał na lekcjach fizyki :razz: Dociążenie wagonu spowoduje że zjeżdzając z górki będzie miał większą energię kinetyczną która musi gdzieś się podziać np. zmieniając się w ciepło w procesie hamowania albo wbijając sprzęg do cysterny. Myślę że zrobienie hamulców torowych np. z gumki do mazania umieszczonej na tyle blisko szyny żeby obrzeża zestawów kołowych tarły o nią nie jest większym problemem. Większym problemem jest natomiast to że wagony różnych producentów i z różnych lat mają różne zestawy kołowe i teraz jak tu dopasować nasze urządzonko żeby nie wykolejało wagonów starszej produkcji :?:

OP
OP
G

glowawojtas

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
hmm :D zasad dynamiki na fizyce jeszcze nie braliśmy ;P u nas w gimnazjum fizyka zaczyna się od klasy 2.

Gumka. Spróbuję :) no cyhba, że taki mały podjeździk zrobić na dole górki by tam wyhamowały ciót

kozak

Użytkownik
Reakcje
2 0 0
Zapomniałem reforma edukacji :devil: Pytanie tylko jaka będzie funkcjonalność takiej górki na makiecie ?? Bez elektrycznych sprzęgów troszkę to takie naciągane podjezdża skład a potem ręka boga rozłącza sprzęgi i spycha wagon z górki ??

OP
OP
G

glowawojtas

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zawsze na górce można zamontować tzw tor rozprzęgający :) A funkcjonalność, to to, ze lubię zabawę w rozrządzanie. Rozjazdy sie elektryki wsio zrobi :) Tarzcze rozrządowe to gorzej ale :)
A ręga boga wcale nie spycha wagonu ;D dotąd się tak bawiłem, że wagon popdjeżdżał na skraj górki tak, ze jeden z wózków był na zjeździe (podglądałem jak to robia w Szczakowie) następnie pracownik kolejowy podnosi hak specjalnym "czymś" i wagon sie zaczyna staczać, zwalnia na hamulcach a następnie dojeżdża do składu i ŁUP :D

Tylko czy nie ma jakiś w sprzedaży gotowych "spowolniaczy" wagonów?? Jakiś specjalny tior jak ten rozprzęgający? Pozostaje gumka :D ??

M

Melchior

Gość
Glowawojtas na tym filmie,dokładnie na początku jest wykolekony BR 17.Powiedz mi jak wmontowałeś sprzęg z przodu loka,skoro mi normalen nie chcą wejść,i kiedyś włożyłem go o tak i parowóz jechał bardzo szybko,sprzęg wypadł i lokomotywa szybowała :D Na przyszłość chcę uniknąć podobnych stresujących sytuacji :grin:

OP
OP
G

glowawojtas

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
wykolejenie przez przypadek xD źle przestawiona zwrotka. A sprzęg.. hm... są akie stare pikowskie wagoniki. (na stronie http://ewm.xt.pl/ robił gostek do nich oświetlenie) Wziąłem wymontowałem sprzęg z jednego. MA on taki długi zaczep. Spiłowałem tropvhe pilnikiem i wsunąłem w przednie gniazdo ;] a sprzęg tylni, to kupiłem sprzęg specjalny roco H0 a następnie musiałem go nieco obciąć i sie spasował :)

A co do "ociężałych wagonów" to nie próowałem. Załaduje do nich coś i sprawdzę.

OP
OP
G

glowawojtas

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
ależ proszę bardzo :grin:

A teraz tak. Dociążyłem węglarkę (położyłem na niej ciężkie kombinerki) I faktycznie, hamulce mniej skuteczne :) Ale, przecież imitacja ładunku (jeżeli taka zrobie) nie bedzie ważyć tyle ile kombinerki ;) Więc spokojnie.

Reakcje
0 0 0
Twoje hamulce sa super - widzialem film, jest super - mozesz byc dumny z siebie .
Ale moja rada jest taka gdy bedziesz kladl tory na stale na twojej makiecie. Za gorka rozrzadowa na odcinku hamowania , postaraj sie obie rownolegle biegnace szyny lekko przygiac do siebie , oczywiscie tak aby ich nie zdeformowac . Polecam Flexy po delikatnym rozciagnieciu podladow. :roll:

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 8
Techniki modelarskie 8