• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Gniazdo NEM 652

Stowert

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzień Dobry,
W modelarstwie jestem kompletnie nowy i zbieram informacje do budowy mojej pierwszej makiety budżet mam bardzo ograniczony dlatego szukam na początek lokomotyw używanych. Znalazłem kilka ogłoszeń, gdzie lokomotywy posiadają gniazdo NEM 652 i zwracam się z pytaniem. Jaki dekoder należy do takiego gniazda podłączyć i czy wogóle jest szansa aby było to kompatybilne z sterowaniem PIKO Digi 1?

TheArturro

Aktywny użytkownik
Reakcje
140 2 0
Dzień Dobry,
W modelarstwie jestem kompletnie nowy i zbieram informacje do budowy mojej pierwszej makiety budżet mam bardzo ograniczony dlatego szukam na początek lokomotyw używanych. Znalazłem kilka ogłoszeń, gdzie lokomotywy posiadają gniazdo NEM 652 i zwracam się z pytaniem. Jaki dekoder należy do takiego gniazda podłączyć i czy wogóle jest szansa aby było to kompatybilne z sterowaniem PIKO Digi 1?
Należy podłączyć dekoder przystosowany do gniazda NEM 652 obsługujący funkcje, jakie kolega potrzebuje i jakie dana lokomotywa oferuje (światła, dźwięk itp.). To do jakiego gniazda dekoder pasuje jest zazwyczaj w jego nazwie.

Praktycznie każdy dekoder współpracuje z prawie każdym sterowaniem cyfrowym. Akurat jeśli chodzi o PIKO Digi 1 to sporo tego pasuje, co widać na filmach https://www.youtube.com/user/robigosc, który posiada właśnie to sterowanie.

Od siebie mogę dodać, że szczególnie na początek odradzam kupno lokomotyw używanych - bardzo często mogą być już zużyte albo mieć ukryte uszkodzenia, z którymi ciężko będzie sobie poradzić osobie początkującej. Do tego dochodzenie potem swoich praw na OLX'ach to droga przez mękę, która skutecznie zniechęci do hobby. Można natomiast spróbować kupno lokomotywy od kogoś zaufanego z forum.
Jednak na start poleciłbym kupić zestaw startowy - potrafi wyjść taniej niż jedna używana lokomotywa, a mamy wszystko żeby "wejść" w hobby.

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.182 33 1
Należy podłączyć dekoder przystosowany do gniazda NEM 652
Dla uściślenia wypowiedzi powyższej do takiego gniazda wpina się dekoder z wtyczką 8 pin np. taki jak na zdjęciu poniżej (fotka z sieci)
NEM 652.jpg
Należy podłączyć dekoder przystosowany do gniazda NEM 652 obsługujący funkcje, jakie kolega potrzebuje i jakie dana lokomotywa oferuje (światła, dźwięk itp.). To do jakiego gniazda dekoder pasuje jest zazwyczaj w jego nazwie.
To co zaznaczyłem jako pogrubione oczywiście nie jest prawdą . Bo to nie lokomotywa ale dekoder zapewnia dźwięk w modelu ;)
Jeżeli chcemy coś wytłumaczyć komuś starajmy się nie rozmijać ze stanem rzeczywistym , bo potem mamy to co mamy.
Pozdrawiam

TheArturro

Aktywny użytkownik
Reakcje
140 2 0
Dla uściślenia wypowiedzi powyższej do takiego gniazda wpina się dekoder z wtyczką 8 pin np. taki jak na zdjęciu poniżej (fotka z sieci)
Zobacz załącznik 765281

To co zaznaczyłem jako pogrubione oczywiście nie jest prawdą . Bo to nie lokomotywa ale dekoder zapewnia dźwięk w modelu ;)
Jeżeli chcemy coś wytłumaczyć komuś starajmy się nie rozmijać ze stanem rzeczywistym , bo potem mamy to co mamy.
Pozdrawiam
Tak, oczywiście do obsługi dźwięku potrzebny jest dekoder dźwiękowy wraz z głośnikiem oraz sam model musi mieć miejsce na zamontowanie takiego "zestawu". Faktycznie zastosowałem tutaj "skrót myślowy". Dziękuję za sprostowanie :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 7
DCC 8
DCC 7
DCC 29
DCC 5