• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska (GS) - jak wyglądał?

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.824 52 5
Hejka :D

W związku z zaawansowanym już planem ostatecznym torcika, który ma coraz większe szanse na powstanie, mam pytanie:

Jak wyglądał GS, jakiego rodzaju były tam budynki, jakiego rodzaju towary były tam przewożone przez kolej?
Jeśli ktoś ma zdjęcia lub linki do fajnych stron, to będę wdzięczny. Chciałbym zapoznać się z tym tematem, żeby wiedzieć, czy jakiś mały GSik z bocznicą mogę zamarkować na torciku.

Dzięki za wszelką pomoc :)

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
339 2 3
Zawsze był duży komin i stacja paliw. To zapamiętałem z takiego GSu z Czeladzi. Postaram się coś znaleźć więcej.
Był komin bo w tamtych czasach prawie każdy obiekt miał własną kotłownię :) A jak był duży komin to niedaleko była mała hałda węgla :) Często też był drugi komin bo przy GS bardzo często była też lokalna piekarnia. Co więcej na terenie GS zazwyczaj była waga samochodowa, bo to najczęściej GS-y sprzedawały węgiel lokalnej ludności. A na takich wagach widywało się regularnie furmanki z węglem :)

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.202 1 0

a propo komina ... o taki mi chodziło właśnie :) Corwin ma rację. GS była całkowicie samowystarczalną instytucją. Co ciekawe sporo tego typu spółdzielni zostało do dziś i świetnie sobie radzą w warunkach gospodarki rynkowej. Oczywiście jak znajdzie się ktoś kto to dobrze poprowadzi bo ludzie mają nadal po komunie ten dziadowski chromosom w genach odpowiadający za "Jak coś jest wspólne to niczyje i można kraść do woli"

a tu obraz takiego GSu czynnego do dziś z bocznicą:

...i plan:

Na ich stronie znajdziesz też kilka zdjęć budynków. W zasadzie jedynie odmalowanych:

http://www.gs-strzalkowo.pl/pl/index.php?option=com_ponygallery&Itemid=23&func=viewcategory&catid=1

Brama wjazdowa do innego w Dąbiu:

Opałówka w Oławie:

Klasyczna trelinka w Pińczowie:

...i sklep, który praktycznie zawsze był w pobliżu lub na terenie GSu:

Ewentualnie jak wieś duża budowali im porządny market:

W czeladzkim GSie jak pamiętam było też miejsce dla ludu. Tu współczesne z Rabki:

...i wspomniana piekarnia z rampą załadowczo/wyładowczą w Padwi:

Ostatnio edytowane:

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
Załączam 1 fotkę. W ejdź sobie na street view (adres na fotce) można wirtualnie objechać całą bazę, popatrzeć przez bramy, a widok satelitarny też fajny.
gs.jpg
Kolei w Łęcznej nigdy nie było, ale można coś zaadaptować.

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.670 32 1
Kris może coś podpowiem. Pracowałem w takim GS-ie kilkanaście lat.
Na placu przeważnie były magazyny takie jak na zdjęciu powyżej, mieszalnia pasz (fajny wątek na makietę) na zdjęciu powyżej takie zbiorniki (silosy) do zbóż.
Zależy w jakim okresie chcesz umieścić swój GS, ale jeszcze na początku lat 70 koleją transportowano z Gs-u zwierzęta do Zakładów Mięsnych,więc była by fajna rampa do załadunku
zwierząt na wagony (świnie,bydło,czasami owce )
Po za tym wszystko to co napisali wyżej koledzy. Ogólnie ujmując GS był spółdzielnią do obsługi rolnictwa

viator

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Nie zapomnij o ozdobieniu głównego magazynu, biurowca albo ogrodzenia jakimś okolicznościowym transparentem w stylu "Popieramy program partii" albo "Przez pracę do socjalizmu" a jak masz dużo miejsca to nawet "Pracownicy Gminnych Spółdzielni zawsze w czołówce współzawodnictwa pracy socjalistycznej!" albo inny frazes w tym stylu ;)