• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Gigantyczna kolej Hitlera zrealizowana

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.361 32 10
Rozstaw: 3,76m (1 pręt pruski)
Zasilanie: 3-fazowe

W większości prowadzona w bunkro-tunelach, jedynie nieliczne odcinki łącznikowe na powierzchni.

Tabor (na razie) ściśle tajny.

Załączniki

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.160 7 0
za gadka

Szwajcaria? miejska pochylnia transportowa dla łodzi motorowych , jachtów? , Francja ?, Benelux? Pochylnia elbląska , też ma taki rozstaw szyn ... W mieście dok transportowy jedzie po szynach , a zasilanie jest po przez zbierak typu trolej

OP
OP
OLF

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.361 32 10
Prawidłowa odpowiedź brzmi: TROLEJWAJ :LOL:

Konstrukcja z założenia trolejbusowa, jednak cianse i kręte uliczki wymusiły krótkie człony przegubowe i na odcinku miejskim są one prowadzone rolkami po szynie. Na peryferiach kierujący pojazdem (jakkolwiek się zwie, bo ni to kierowca ni motorniczy) już musi używać kierownicy. Ma toto rejestrację jak dla autobusu, ale uparcie nazywa się tramwajem.
Cała rzecz sie dzieje w Nancy (Francja)

Szczerze mówiąc wygląda że od czasu szynobusów Michelin Francuzi są ciut zafiksowani na pojazdach szynowych z kołami gumowymi - metro w Tuluzie to także konstrukcja na oponach z szyną prowadzącą (i bez kierującego).

Załączniki

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.160 7 0
hm ...ciekawy numer ,pierwszy raz coś takiego widzę, to bardziej odjechane , niż hmm .. moja koncepcja , tytuł zwiódł mnie maksymalnie, ciekawy temat.
...dopowiem tylko ,że myślałem o czymś w rodzaju "suchej śluzy ", gdzieś na szlaku wodnym , śródlądowym w tym właśnie obszarze Europy.