• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Generator topi komin

Iguanabrat

Aktywny użytkownik
Reakcje
309 24 5
Mam kilka parowozów z generatorami dymu w jednym mam problem gdyż topi komin i bardzo śmierdzi. Co może powodować topienie się komina przez generator.? Wydaje mi się że może to być problem zbyt dużym napięciem, czy jest możliwość poprzez dekoder zmniejszenia napięcia? I czy jestem w stanie zrobić to przez multi Mouse

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.082 40 1
Cześć.
Nie wiem jaki masz tam dekoder, ale w ZIMO są regulacje pracy generatora na postoju, podczas jazdy, przy starcie i obciążeniu.
Odpowiednio CV137=124, 138=128, 139=200 (max255) - takie wartości domyślne.
Można też poeksperymentować z wartościami oczywiście. Być może właśnie tam masz za duże wartości wpisane i dlatego topi plastik.
Dodatkowo w CV112 ustawiasz zależność dymienia od obciążenia. =0 nie działa, =1 działa.
Możesz też ustawić ewentualny czas pracy generatora od 0 do 106 minut pracy.
Skok ustawienia - każda cyfra wyżej to skok co 25s czasu działania. CV353=(0-255). (0=bez ograniczeń)
MM oczywiście to przeprogramuje wpisując wartości w podane wyżej komórki pamięci CV.
Najpierw jednak odczytaj co masz w tych podanych wyżej CV zaprogramowane.
To wszystko jest do ZIMO serii MX i MS. Jak w innych, to niestety nie wiem.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Iguanabrat

Iguanabrat

Aktywny użytkownik
Reakcje
309 24 5
Dekoder to ESU 58410.
Ale dziękuję za informację bo daje to szanse na
jakieś działania. Nie mam pojęcia jak to zrobić ale może you tube pomoże.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 5
DCC 9
DCC 4
DCC 11
DCC 23