• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

generator dymu

SantaFe

Znany użytkownik
Reakcje
675 30 7
Witam chciałem się zapytać czy ktoś wie co to za produkt który daje taki efekt dymu i pary po bokach parowozu jak na tym filmiku 1.04min,

olek1398

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
51 0 0
Wydaje mi się, że w momencie 1:04 to była skala 1 albo 0. Jeżeli chodzi o H0 to maksymalnie można uzyskać taki efekt (tak mi się wydaje)
;)

Jak dla mnie bardzo mizerny...

cyruss

Znany użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
374 1 0
http://www.forum.martel.pl/viewtopic.php?t=10088&postdays=0&postorder=asc&start=60

Siódmy od góry post Damiana (między innymi).
Taka wytwornica ma całkiem inną budowę niż znane Seuthe w formie rurki. Jest to stosunkowo duży zbiornik z płynem w którym zanurzony jest knot owinięty drutem oporowym. Opary "dymu" zbierają się nad lustrem płynu a wydmuchiwane są na zewnątrz pracującymi synchronicznie z dekoderem dźwiękowym wentylatorkami. Czyli jest to cały system wraz z dekoderem, zajmujący praktycznie całe wnętrze kotła.
Są dekodery dźwiękowe które mają opcję pracy z czujnikiem położenia mechanizmu dla zapewnienia dokładnej synchronizacji dźwięku z fazą rozrządu pary. Jeśli takiego czujnika w modelu nie ma, można go dobudować (kontaktron + magnes lub normalny zestyk uruchamiany którąś z dźwigni). A sygnał z niego wykorzystać do włączania wentylatorków. Bo wytwornica zasilanie ma cały czas, ewentualnie odłączane którymś z "F". Są na rynku wytwornice tego systemu używane w modelarstwie szkutniczym, ale nie zmieszczą się w H0.