• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Gdzie wlutowac kondensator

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.248 88 0
Proszę bardzo
C-, C+ Kondensator 1000uF 25V
Dioda 1N4007
Rezystor 100 Ohm R22
Zwora R20
U mnie w ET22 jest fabrycznie wlutowana dioda i rezystor. A dekoder mam Zimo mx645p22, więc teoretycznie elementy te są już w dekoderze. Na próbę podłączyłem kondensator do C- i C+ oraz popatrzyłem dokąd idą ścieżki od R20 i R21. I mi bardziej pasowało zrobić zworę na R21. Tak zrobiłem i elegancko działa. :)
No to, Koleżanki i Koledzy, zaszła zmiana :) Otworzyłem ET22-245 i zrobiłem okolicznościowego karpia :eek: Otóż dioda D1 i rezystor R22 były już na miejscu!

ET22-245 fabr.jpg

Wystarczyło dodać kondzia i zworkę R20. UPS działa :)

ET22-245 UPS.jpg

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.853 525 30
Dzięki. To tak z ciekawości: do czego potrzebna jest ta zworka? Co ona łączy? I skąd to wiedzieć, czy w instrukcji jest coś na ten temat?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.853 525 30
Opis całej płytki to jedno, a informacja, że aby podłączyć UPS należy przylutować kondensator do określonych punktów oraz założyć zworkę między określonymi punktami to drugie - takiej informacji oczekiwałbym w instrukcji modelu, podobnie jak jest informacja o sposobie podłączenia dekodera.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.248 88 0
Ależ zgadzam się, też bym oczekiwał najlepiej instrukcji dla klienta, a w najgorszym przypadku chociaż instrukcji serwisowej dla sklepów. I wiem od sklepu, że takich instrukcji nie dostarczają. Serwisant zgaduje, co i jak zlutować.

Cóż więcej powiedzieć? PIKO z czasów DDR robiło zestawy zabawkowo-edukacyjne z dziedziny elektrotechniki, gdzie trzeba było samemu łączyć elementy, a w instrukcji było wytłumaczone co i jak. Żeby było śmieszniej, dołączali lutownicę bez kabla, do podgrzewania np. w palniku kuchennym. Nigdy jej nie użyłem, a mam do teraz. Czyli potrafili wymyśleć i dostarczyć coś, co nie było gotową zabawką, ale wymagało majsterkowania. Tutaj, dostarczanie elektroniki bez elementarnej informacji, jak jej użyć, to wg mnie kpina nie tylko z nabywcy, ale też z dystrybutora i serwisu.

Zwłaszcza, że w modelu ET22 (i pewno nie tylko) nie da się w ogóle zamontować dekodera dźwiękowego bez lutowania - bo trzeba przylutować głośnik. Skoro więc zakładają, że klient będzie lutował, to raczyliby łaskawie napisać o tej durnej zworce...

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.248 88 0
To jak to jest? Działa na zworce R20, czy R21, a może nie ma znaczenia i działa na obu?
Ktoś tu w końcu zrobi reverse engineering płytki PIKO :D

Z doświadczeń Kolegów i moich wynika, że działa na obu zworkach - chociaż sprawdziłem, że nie są one połączone równolegle, pomiędzy nimi jest jakiś opór.

Ciekawostka z mojego modelu: jak zdejmę go z torów, reflektory czołowe gasną szybko, a oświetlenie maszynowni utrzymuje się przez kilka sekund.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.569 28 1
Skoro
Z doświadczeń Kolegów i moich wynika, że działa na obu zworkach - chociaż sprawdziłem, że nie są one połączone równolegle, pomiędzy nimi jest jakiś opór.
a
Ciekawostka z mojego modelu: jak zdejmę go z torów, reflektory czołowe gasną szybko, a oświetlenie maszynowni utrzymuje się przez kilka sekund.
To może jest tak, że działa na obu zworkach, ale na R21 działa lepiej...:)
Próbowałeś u siebie zewrzeć R21 i sprawdzić czy działa inaczej (lepiej)?
Może jest też taka możliwość, że obie zworki trzeba zewrzeć i wtedy działa najlepiej.:D Kto wie...?

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.876 92 4

marcinx00

Aktywny użytkownik
Reakcje
55 0 0
Chciałem zapytać tak z ciekawości przy układzie ładowania dla kondensatora czyli dioda i rezystor, jaka powinna być prawidłową wartość rezystora ?
Na załączniku widziałem że 120 om co gdy będzie ona np. 4.7 kiloom