• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Gdzie to kupić/zlecić ?

Filonxxxl

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Witam

Tak sobie ostatnio pomyślałem, że dlaczego nie wykorzystać do przełączania zwrotnic serw modelarskich. Napęd prawie idealny, silny, śmiesznie tani, niezawodny i przełączający płynnie a nie "od strzału". Jako, że kilka serw klasy mikro leży bezrobotnych w skrzynce modelarskiej to zacząłem przeglądać net pod kątem ich wykorzystanią i...
...trafiłem na coś, co jak dla mnie jest rewelacją:
http://model-railroad-hobbyist.com/node/19446
tylko niestety zrobienie tego jest poza moim technicznym zasięgiem a nie widzę, żeby ktoś coś takiego produkował i sprzedawał. Ewentualnie zapytam czy podjąłby się ktoś zrobienia tego układu?

Znalazłem układy sterujące pracą 4 serw, zamówiłem, zobaczymy co to warte. Fajne jest to, że można zaprogramować prędkość serwa i punkty krańcowe.
Załączam link do filmiku poglądowowego (jednego z wielu):

Pozdrawiam
Darek

Reakcje
1 0 0
Witam

Tak sobie ostatnio pomyślałem, że dlaczego nie wykorzystać do przełączania zwrotnic serw modelarskich. Napęd prawie idealny, silny, śmiesznie tani, niezawodny i przełączający płynnie a nie "od strzału". Jako, że kilka serw klasy mikro leży bezrobotnych w skrzynce modelarskiej to zacząłem przeglądać net pod kątem ich wykorzystanią i...
...trafiłem na coś, co jak dla mnie jest rewelacją:
http://model-railroad-hobbyist.com/node/19446
tylko niestety zrobienie tego jest poza moim technicznym zasięgiem a nie widzę, żeby ktoś coś takiego produkował i sprzedawał. Ewentualnie zapytam czy podjąłby się ktoś zrobienia tego układu?

Znalazłem układy sterujące pracą 4 serw, zamówiłem, zobaczymy co to warte. Fajne jest to, że można zaprogramować prędkość serwa i punkty krańcowe.
Załączam link do filmiku poglądowowego (jednego z wielu):

Pozdrawiam
Darek
Kolega coś kombinuje, najpierw GEOLINE:
http://forum.modelarstwo.info/threads/jakaś-alternatywa-dla-roco-61195-61196.28577/

teraz serwa....

Nie wiem za bardzo jak serwa połączyć z GEOLINE ale może ktoś będzie pierwszy. Co do polaryzacji przy moich dekoderach do serw to nie ma problemu.

OP
OP
Filonxxxl

Filonxxxl

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
tylko jak rozwiążesz polaryzację w takim napędzie do zwrotnic?
A jeśli nijak to coś złego się stanie? Z tego co wiem to akurat Rocoline w wersji ze "sterowaniem ręcznym" nie ma polaryzowanych zwrotnic a kabelki siedzą sobie niepodpięte do niczego...
p.s. Pololu też działa, ale tak szczerze to zwykły kontroler serw załatwia tą samą robotę a i często bez zbędnego programowania.
O jakim kontrolerze piszesz?, bo ja znam z racji zajmowania się modelami RC, tylko takie do testowania serw z potencjometrem ale to nie załatwia tematu...
[DOUBLEPOST=1449439638][/DOUBLEPOST]
Nie wiem za bardzo jak serwa połączyć z GEOLINE ale może ktoś będzie pierwszy. Co do polaryzacji przy moich dekoderach do serw to nie ma problemu.
Żadna kombinacja, Ty nie wiesz, ja wiem :)
Najcieńsze serwa mają 6mm grubości a fabryczny napęd Roco raptem 5,5mm - juz jaśniej. Kable można albo dać płaskimi taśmami albo po prostu ukryć pod torowiskiem, akurat miejsca jest sporo...
Kombinacji będzie wymagało tylko przeniesienie napędu z serwa, ale... mam pewien pomysł. Co prawda nie obejdzie się bez "uszkodzenia" tego szarego plastiku i dodania małego, ruszającego się elementu na zewnątrz obudowy...
Poza tym, nigdzie nie napisałem, że będę "męczył" Geoline cały czas. Napisałem, że na razie nie mam alternatywy, potem... będzie potem, a jak już "przewalczę" napęd serwami to i do innych torowisk się przyda, nie?

Ostatnio edytowane:
Reakcje
1 0 0
Ok spoko. to zamiast sterowania DCC można sterować porządną "FUTABA" , tylko po co zapytania w dziale DCC? To jakie w końc torowisko Kolega chce zastosować na makiecie? GEOLINE , ROCOLINE....? (gumiaki, plastik czy tor modelowy)? Jeśli zadaje się pytania to trzeba się na coś zdecydować. W ręcznym sterowaniu w ROCOLINE w analogu lok jeszcze jakoś przeleci bez polaryzacji ale w DCC będzie to bardzo odczuwalne.

OP
OP
Filonxxxl

Filonxxxl

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Do Rubikus 'a
W dziale DCC bo to ma działać z rocowskim z21 i ma być z niego sterowane.
Co do torowiska, to na razie Geoline na stole 240x130, nie na makiecie, potem... pewnie modelowe Rocoline lub Tillig Elite, ale co to ma do rzeczy?
Jak na razie w tym co mam Geoline są zwrotnice z napędami i dekoderami (gdzie jak mi wiadomo polaryzacja jest przełączana) jak też te "przekładane" ręcznie, w których polaryzacja na 100% nie jest przęłaczana a jakoś lok (konkretnie Trix Ty2, pierwotnie Br52), nawet na minimalnej prędkości nie ma z tym żadnego problemu, więc o co chodzi, bo nie wiem...
PS. Jasnowidz jakiś czy co? No do latających mam całkiem porządna Futabę, fakt ;)
[DOUBLEPOST=1449440841][/DOUBLEPOST] Dzieki za informację, pozdrawiam

Ostatnio edytowane:
Reakcje
1 0 0
Do Rubikus 'a
W dziale DCC bo to mam działać z rocowskim z21 i ma być z niego sterowane.
Co do torowiska, to na razie Geoline na stole 240x130, nie na makiecie, potem... pewnie modelowe Rocoline lub Tillig Elite, ale co to ma do rzeczy?
Jak na razie w tym co mam Geoline są zwrotnice z napędami i dekoderami (gdzie jak mi wiadomo polaryzacja jest przełączana) jak też te "przekładane" ręcznie, w których polaryzacja na 100% nie jest przęłaczana a jakoś lok (konkretnie Trix Ty2, pierwotnie Br52), nawet na minimalnej prędkości nie ma z tym żadnego problemu, więc o co chodzi, bo nie wiem...
PS. Jasnowidz jakiś czy co? No do latających mam całkiem porządna Futabę, fakt ;)
[DOUBLEPOST=1449440841][/DOUBLEPOST]
Dzieki za informację, pozdrawiam
Ty 2 to lokomotywa wieloosiowa i pobór prądu jest z wielu osi (wiele osi przed krzyżownicą i wiele za)ale lokomotywy 2-wu osiowe i dwu osiowe wagony z zamontowanym oświetleniem inaczej się zachowują (chwilowy brak napięcia).

OP
OP
Filonxxxl

Filonxxxl

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Ty 2 to lokomotywa wieloosiowa i pobór prądu jest z wielu osi (wiele osi przed krzyżownicą i wiele za)ale lokomotywy 2-wu osiowe i dwu osiowe wagony z zamontowanym oświetleniem inaczej się zachowują (chwilowy brak napięcia).
No w sumie racja, ale u mnie chyba nie będzie takich "w zestawie" ;) Najbardziej zastanawiał bym się nad Tkl2 (znaczy na razie Br64) ale to jeszcze, na razie to analog. No i w sumie to co napisał Misiek o przełącznikach krańcowych ma w tym momencie sens, trzeba będzie ten temat "rozkminić" :)