• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Gdzie stacjonowały lokomotywy i parowozy w czasach swej służby

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.197 504 30
Jakie przydziały miały parowozy Pm2-19, Pm2-20 i Pm2-21?
To zależy kiedy.
Bydgoszcz ,Olsztyn ,Bydgoszcz.
Powtórzę: to zależy kiedy. Pm2-19 od 1948 roku do skreślenia w 1976 roku był w Bydgoszczy, Pm2-20 często zmieniał lokomotywownię, a służbę zakończył w Olsztynie w roku 1968, więc jeszcze w epoce III. Pm2-21 w epoce IV był najpierw do 1972 roku w Olsztynie, a potem już do swego końca w 1978 roku w Bydgoszczy. Przypomnę, że model Piko ma być w wyglądzie z IV epoki i ma mieć numer 21, więc zależnie od daty rewizji w grę wchodzi Olsztyn lub Bydgoszcz.
Jakie dyrekcje dla parowozów Pm2-19, 20, 21?
A czy kolega @jpanas nie może sobie sam sprawdzić, do jakiej dokp należały Olsztyn i Bydgoszcz? Ale odpowiem: w IV epoce zarówno Olsztyn, jak i Bydgoszcz należały do dyrekcji okręgowej, której siedzibą był Gdańsk, a nazywanej najpierw gdańską, a od 1975 roku - północną. Wszystkie te informacje można znaleźć w ciekawym artykule w numerze świątecznym "Stalowych szlaków" z roku 2021 (numer 150).

Ostatnio edytowane:

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.580 120 86
@Bolutek - "Jaki wpływ na model ma "przydział" do tej czy innej DOKP? ..." na sam model może nie ma ale... na samą chęć zakupu onego może już mieć. Ja np. zbieram modele tylko z jednej najwłaściwszej dyrekcji ;)

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.634 381 7
@Bolutek - "A wracając do meritum - jaki wpływ na model ma "przydział" do tej czy innej DOKP? ..." na sam model może nie ma ale... na samą chęć zakupu onego może już mieć. Ja np. zbieram modele tylko z jednej najwłaściwszej dyrekcji ;)
Ja też - i każda DOKP czy Rbd jest dla mnie najwłaściwsza pod warunkiem, że model jest dobrze wykonany :)...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.197 504 30
Koledzy, po przeniesieniu wpisów o przydziałach parowozów do działu "Koleje w Polsce" poprawiłem błąd klawiszowy w swoim pierwszym wpisie i usunąłem całą dyskusję na temat pisowni dokp, czy jak kto woli DOKP. Proszę o nie kontynuowanie tej dyskusji, proszę również nie ciągnąć dyskusji na temat tego, na ile ważny w modelu jest przydział do konkretnej lokomotywowni - tu rozmawiamy tylko o prawdziwej kolei, nie o modelach.