• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? gdzie kupić SM42 SP42

Reakcje
3 0 0
Witam , moje pytanie do forumowiczów czy wiecie gdzie można dostać SM42 w malowaniu PKP CARGO , najlepiej byłoby w granicach Polski ale nawet w sklepie za granicą będzie dobrze , szukałem juz wszędzie gdzie mi przyszło do głowy i wszędzie wyprzedane Proszę was o POMOC

Oczywiście na allegro może się jakaś tam znaleźć ale póki co to widzę tylko w zestawie z trzema lokomotywami co nie pasuje

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Po testach Sp42 doszedłem do pewnych wniosków co jest przyczyną jej nie zbyt właściwej pracy.Jazda w analogu tak ,żeby była jasność. Bezpośrednią przyczyną jej dolegliwości jest silnik.Podczas pracy szczotki trą o komutator i się ścierają odległości między żłobkami komutatora są bardzo małe pył ze szczotek węglowych wpada między wycinki komutatora i powoduje zwarcie.Wtedy płynie bardzo duży prąd a lokomotywa stoi.Kilka razy zauważyłem,że jak ruszyła to na szynach zostały czarne ślady,widać było wyraźnie ,że aż się przyspawała do szyn.Jak można poradzić sobie z tym problemem?Gdy tak się dzieje najlepsza jest jazda z prędkością maksymalna w jedną i w druga stronę.Dzięki takiej jeździe silnik ma wysokie obroty siła odśrodkowa wyrzuca pył z wycinków między komutatorami i pozbywamy się wtedy problemu.Po takiej jeździ lokomotywa już rusza płynnie w jedną i drugą stronę.Takie same cyrki są gdy jeździ się dłużej w jedną stronę około godziny.Po zmianie kierunku jazdy model znowu potrafi się sam zatrzymać.Czyli analogiczna sytuacja szczotki ułożyły się do obrotów np w lewa stronę a jak maja obroty w drugą zaczynają się klinować.Silnik jest totalną porażką technologiczną większego badziewia w życiu nie widziałem.Może ktoś napisze skąd wziąć inni silnik najlepiej aby zakup był możliwy w kraju.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Mam pytanie 2
Mam pytanie 6
Mam pytanie 16
Mam pytanie 24
Mam pytanie 1