• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Gdzie kupić benzynę ekstrakcyjną?

Hajo

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
83 2 0
W każdym dużym markecie kupisz (Tesco, Carrefour), w każdym budowlanym i podejrzewam, że na stacjach benzynowych tez można dostać.

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
A do czego Ci ta benzyna jest potrzebna? Bo jeżeli do odtłuszczania ,mycia to tak ,dlatego ,że "Benzyna Ekstrakcyjna" ( sucha) jest sprzedawana pod zastrzeżoną nazwą Firmy nie pamiętam , ale są też produkty pod nazwą "Rozpuszczalnik ,rozcieńczalnik ekstrakcyjny i w którym są domieszki jakiś substancji ,które się do odtłuszczania nie nadają , do farby typu Humbrol też nie ,farba się "zważy" choć na opakowaniu jest napisane ,że do rozcieńczania farb olejnych,ftalowych itp. nie pamiętam jakiej to były firmy ale mi się tak zdarzyło dwa razy ,że nie mogłem ich wykorzystać .Najlepiej jeżeli sprzedawca też nie ma 100% pewności a pozwoli odkręcić butelkę i umoczyć palec od razu da się wyczuć czy ta benzyna jest ( sucha ) w dotyku jeżeli jest ,to do mycia ,odtłuszczania ,do Humbroli, Revelli jest ok.Teraz używam "Rozcieńczalnik Ekstrakcyjny " firmy "Voke" jest suchy , warto też spojrzeć na skład na moim jest: Zawiera Benzynę Ekstrakcyjną.

Arcyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Z tego co wiem, benzyna ekstrakcyjna z tymi produktami z supermarketów ma niewiele wspólnego. Prawdziwa jest zupełnie bezwonna i rzeczywiście trudną ją dostać. Stąd nie rozumiem tych ocen do komentarzy (słabe, śmieszne).
Dodatkowo cena. Ja kupuję 5l za około 20zł, a nie 0,5l za 10zł... Po co przepłacać za jakieś rozpuszczalniki na bazie benzyny jak sama benzyna jest dużo tańsza i jak już napisałem nie śmierdzi w przeciwieństwie do tych rozpuszczalników.
Poszukaj najlepiej sklepów chemicznych (nie chemia gospodarcza :) ). Sam kupuję przez znajomy warsztat w hurtowni chemicznej (nie sprzedają osobom fizycznym ze względów bezpieczeństwa... (?) )

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Z tego co wiem, benzyna ekstrakcyjna z tymi produktami z supermarketów ma niewiele wspólnego. Prawdziwa jest zupełnie bezwonna i rzeczywiście trudną ją dostać. Stąd nie rozumiem tych ocen do komentarzy (słabe, śmieszne).
Dodatkowo cena. Ja kupuję 5l za około 20zł, a nie 0,5l za 10zł... Po co przepłacać za jakieś rozpuszczalniki na bazie benzyny jak sama benzyna jest dużo tańsza i jak już napisałem nie śmierdzi w przeciwieństwie do tych rozpuszczalników.
Poszukaj najlepiej sklepów chemicznych (nie chemia gospodarcza :) ). Sam kupuję przez znajomy warsztat w hurtowni chemicznej (nie sprzedają osobom fizycznym ze względów bezpieczeństwa... (?) )
A o jakie bezpieczeństwo Ci chodzi? O piromanów ? itp.. nie kupi w hurtowni bo nie sprzedają na butelki jak chce coś podpalić idzie stację benzynową .marketu i kupuje ile chce

Arcyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Stąd znak zapytania :) Zadzwoniłem tam, gdzie kupiłem i uprzejma Pani poinformowała mnie, że ze względów bezpieczeństwa nie mogą mi sprzedać benzyny ekstrakcyjnej, tylko na firmę. Kupiłem pojedynczą butelkę, ale poprzez firmę. Sam się dziwiłem, ale wyraźnie powiedziała, że ze względów bezpieczeństwa - dobrze, że samochód mogę sam tankować :)

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
344 2 3
Chyba nie wiesz co piszesz - podany przeze mnie link zawiera benzynę ekstrakcyjną. Jest do dostania bez problemu w marketach budowlanych.

Poczytaj sobie charakterystykę produktu:
http://www.dragon.biz.pl/produkty/r...na-ekstrakcyjna/dbe_karta-charakterystyki.pdf
http://www.dragon.biz.pl/produkty/r...benzyna-ekstrakcyjna/dbe_karta-techniczna.pdf

Jak nie masz pojęcia o czym piszesz to powstrzymaj się od teorii, że produktu nie można dostać, tylko dla firm, etc...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.368 544 30
Czy na klawiaturze kolegi Sklepo nie ma wielkich liter, przecinków i kropek? Bardzo źle się czyta takie teksty, dobrze, że ten jest krótki.

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
czy znajdę w tesco i czy mi sprzedadzą potrzebuję do czyszczenia pędzli
W Tesco nie wiem czy jest ten akurat asortyment, raczej nie ale reki obciąć nie dam ,a dlaczego mieli by Ci nie sprzedać ? Benzyna to nie jest produkt ścisłego zarachowania , nie potrzeba zezwoleń itp. A jak tankujesz auto na stacji benzynowej czy ktoś kiedykolwiek robił Ci jakiś problem ? " nie ma pan 18 lat skończonych ,nie sprzedam Panu " nic podobnego !

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.355 5 0
Jakiś czas temu słyszałem teorię, że benzyna ekstrakcyjna jaką znaliśmy kiedyś nie może dzisiaj się tak samo nazywać, ponieważ gdyby w nazwie produktu występowało słowo "benzyna" to przy sprzedaży musiałaby być doliczona akcyza jak za klasyczną benzynę. Dlatego teraz są rozpuszczalniki, rozcieńczalniki ekstrakcyjne itp. Nie wiem, czy to jest prawda.
Od strony technicznej trzeba uważać, na te dostępne obecnie pseudo benzyny. Przed użyciem lepiej zrobić próbę. Sam się przejechałem jak chciałem taką "nową benzyną" wyczyścić klej po samoprzylepnej cenie na plastikowej powierzchni. Klasyczna benzyna ekstrakcyjna nie powinna ruszyć plastiku. Ta co miałem zareagowała.
Kolega modelarz militarysta używa do rozcieńczania farb, mycia itp. markowej benzyny do zapalniczek. Jest łagodna i nie śmierdzi.

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
Zakupiłem benzynę ekstrakcyjną (formalnie rozcieńczalnik firmy DRAGON). Jakiego materiału używacie do nasączenia go benzyną i czyszczenia kół i szyn ?