• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

FREMO w Krakowie

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.202 34 0
Witam.
Na początek - FREMO jest do du... ! Bolały mnie nogi i pewnie się skurczyłem ze 4 centymetry. Ponieważ zarzekałem się, że to napiszę - słowa dotrzymuję ;)

A teraz już poważnie. Miałem przyjemność być na pierwszym spotkaniu FREMO w Polsce (to również moja pierwsza fremowska impreza) - było super. Chociaż spędziliśmy tam tylko jeden dzień - warto było pojechać.
Atmosfera spotkania "luzacka". Bez pośpiechu i spinania pośladków bawiono się w kolej. W przerwach pomiędzy swoimi turnusami, można było połazić i pooglądać co przywieźli ze sobą zaproszeni goście. A było co. Myślę, że nie ma co "lać wody" - fotki są lepsze ;)

Na początek "nasze klimaty" z "obiektem zazdrości" wykonanym przez Jacka Kołodzieja.

W sobotę dojechał gość, który sprzedawał rewelacyjnie wykonane ładunki do wagonów. Nie pozostało nic innego jak złapać się za portfel ;)

Załączniki

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.202 34 0
Część druga.
Miałem okazję pooglądać skrzynki i "warsztat" naszych sąsiadów. Były skrzynki czeskie i węgierskie - to wlaśnie te ostatnie bardzo mi się spodobały. Nasi "kamraci" udowodnili, że wyśmiewany u nas syndrom "płaskiej dechy" wcale nie musi być taki "be".
Moduły wykonane czysto i schludnie.

A już malutka stacyjka na lokalnej linii kolejowej - to sama słodycz :D
Wierna replika której pierwowzór już nie istnieje. Miałem okazję trochę na niej pomanewrować. I chociaż zawiadowcy stacji za nic w świecie nie mogłem zrozumieć - jakoś poszło ;)

I mój "wypad" użyczoną petuszką z krótkim składem na Węgry ;)

Załączniki

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.541 146 0
Potwierdzam słowa Krzysia. !!
Przez te raptem dwie godziny jak byłem (byliśmy) stwierdzam, że Fremo (w H0) jest be... bo zawsze wypada w czasie kiedy nie mogę przyjechać i dołączyć się na dłużej ;-) Muszę coś z tym zrobić...

Obejrzałem makiety naszych sąsiadów (nasze makiety są znane) - bardzo klimatyczne węgierskie przystanki osobowe. ;-)

No i super pomysł z pamiątką imprezową (dziękuję!!!)

p.s. Polak, Węgier dwa bratanki, i do FREDA i do szklanki ;)

Załączniki

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.202 34 0
I część trzecia.
To co najważniejsze - uczestnicy. Mili i życzliwi, zawsze weseli - typowa sielska atmosfera. Nawet brak znajomości języków ojczystych uczestników - bardzo nie przeszkadzał.
Chociaż pojechałem "z niczym" - bawiłem się jak zgłoszony uczestnik. Pozostaje tylko podziękować.

Widok na salę (to tylko część).

I już na sam koniec, takie przemyślenia z drogi powrotnej.
Podpatrując i częściowo biorąc aktywny udział we fremowskiej zabawie, należy stwierdzić, że zasady zabawy niewiele różnią się od zasad PMM-owskich. Przy odrobinie dobrej woli, życzliwości i chęci uczestników - wszystko możliwe. W końcu, zarówno jednej jak i drugiej stronie zależy na zabawie w realną kolej.

Tym optymistycznym akcentem kończę relację.
Dziękuję za fajną zabawę :!:

"maruda"

Załączniki

luc1979

Znany użytkownik
Reakcje
280 0 0
Kilka moich zdjęć z węgierskich segmentów:

Dodatkowo - film z ruchomych szlabanów na torze ładunkowym stacji Pellard, zabezpieczające przed ucieczką wagonów na szlak

http://www.youtube.com/watch?v=uGpD51EYRwM

Załączniki

Reakcje
11 0 0
W imieniu własnym oraz kolegów z ekipy Hazero dziękujemy modelarzom z KKMK, a w szczególności Grześkowi Boniowskiemu za miłe przyjęcie nas na sobotnim "odcinku" imprezy. Jesteśmy bardzo wdzięczni, że mogliśmy podpatrzeć oraz aktywnie uczestniczyć w spotkaniu. Mam nadzieję, że moja i Tomka chwilowa zmiana na czeskie obywatelstwo nie utrudniła zabawy innym :D

_medyk_

Aktywny użytkownik
Reakcje
146 1 0
powiem wprost że musiał bym się powtarzać. Nie takie Fremo straszne, a i ładne też potrafi być.
Węgierski odcinek z lokalną stacją był super.

Arturro

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
153 6 0
Dorzucę też coś od siebie.
Jeszcze raz dzięki za zaproszenie. ;)
Impreza udana, atmosfera i ludzie super czekam na następną imprezę. :D
Jazdy z listami przewozowymi Fremo wzbogacają całą zabawę o pracę rozrządową i dodatkowe manewry na stacjach.
Oto kilka fotek ogólnych i czeski akcent.

Załączniki

Arturro

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
153 6 0
I jeszcze raz akcent węgierski

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Imprezy 32
Imprezy 0