• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Chemia Farby Weinert a barwy RAL

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
309 10 1
Witajcie,

potrzebuję dobrać odpowiednie numery katalogowe farb Weinerta do barw RAL którymi chciałbym pomalować wagony towarowe z III epoki jednak nie mogę nigdzie znaleźć farby Weinerta odpowiadającej barwie RAL 7042 (do pomalowania dachów wagonów). Dostępny jest Weinert nr. kat. 2659 i jest to odpowiednik RAL 7040, ale jest on odrobinę jaśniejszy. Czy malował ktoś już którąś z powyższych barw? Czy RAL 7042 jest w ogóle dostępny od Weinerta?

RAL 7040 7042.JPG

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
309 10 1
Andrzeju, dochodzę do wniosku że od Weinerta konkretnie barwy RAL7042 nie dostanę, też rozmyślałem nad dodaniem czarnej farby więc będzie to wydaje mi się wyjściem najlepszym z możliwych ;) dzięki za sugestię :)

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.525 2 0
To jeszcze jedna drobna rada, może banalna, ale od człowieka, który mieszał kolory jeszcze w poprzednim ustroju, kiedy o całej palecie RAL można było tylko pomarzyć: jak już znajdziesz właściwy kolor, zanotuj sobie gdzieś w jakich proporcjach jakie barwy zmieszałeś. To może się przydać za rok, dwa, pięć, kiedy będziesz chciał odtworzyć ten sam kolor.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 11
Techniki modelarskie 18
K
Techniki modelarskie 14
Techniki modelarskie 5
Techniki modelarskie 18