• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Farby do aerografu :D

olek1398

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
51 0 0
Witam.
Uznałem, że to stosowne miejsce na ten temat. Mam pytanie związane z farbami do aerografu: Jakich użyć? Po ostatnich malowaniach pactra poszła w odstawkę (ze względu na gruby pigment :().

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.522 18 0
Farby jak to farby są lepsze i gorsze, sam osobiście używam Gunze z racji jej wytrzymałości na ścieranie ale używałem wielu farb i podstawą do uzyskania odpowiedniej powierzchni jest ich przygotowanie do malowania. Modelarstwo pociąga za sobą również minimalizację konsystencji farby i często bywa tak, że trzeba ją dość obficie rozcieńczyć i pokryć nią model kilkukrotnie by osiągnąć żądany efekt. Wtedy farby nawet o grubszej ziarnistości takie jak np. Modelmaster, dobrze pokrywają powierzchnię.

OP
OP
olek1398

olek1398

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
51 0 0
Porównałem sobie i przepuściłem przez aerograf samą wodę i sam rozpuszczalnik. Woda rozpylała się... w sumie to raczej pluła...a przy rozpuszczalniku nic takiego się nie zdarzyło. Rozpylał się równomiernie. Czyli jednak farby na bazie rozpuszczalnika? Nie za bardzo takie lubię, bo śmierdzą, ale dla ładnego modelu czasami trzeba się poświęcić i uchylić okno...

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
131 3 0
Farby akrylowe są na bazie żywic poliakrylowych, a ich rozpuszczalnikiem jest woda.

Dziwne zaobserwowałeś zjawisko. Nigdy nie spotkałem się, aby woda z aero była wypluwana. Zawsze mam zraszacz, no chyba że narzędzie było zapchane, to wówczas trzeba było przepchać to jakoś.

Ogólnie z farbami akrylowymi nie mam żadnych problemów oczywiście jak ma ona odpowiednią konsystencję. Jak kupisz nową farbę Model Master, Gunze czy Vallejo Air to daje się nimi dobrze malować. Jednakże, jak wspomniał DarekW, jak rozcieńczysz farbę i będziesz nakładał cienkie powłoki ale kilka razy można uzyskać fantastyczny efekt. Jedynie ze zwykłymi Vallejo Color mam problem, bo są one sprzedawane w tubkach i aby zalać ją w aero, musi być rozcieńczona. Kupiłem nawet rozcień Vallejo a i tak, po dwóch dniach farba oddziela się od niego.

Jednakże, jak już wyżej wspomniałem, używam w 99% akryli. Ten jeden procent są to Alcladu, metalizerów i odcieni, których nie ma jako akrylowych.

OP
OP
olek1398

olek1398

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
51 0 0
Może przesadziłem z tym pluciem, ale rozpuszczalnik ładniej się rozpylał, może to wina zbyt rzadkiej substancji (farby).

SP9XUR

Znany użytkownik
Reakcje
864 1 0
Witam... proszę jeszcze o podpowiedź przed zakupami ...
czy farby Vallejo Air jeszcze rozcieńczać przed malowaniem ... czyli czy faktycznie dokupić THINNER ?
Oraz od razu zapytam o ewentualne proporcje ... ile farby Vallejo Air <> ile rozcieńczalnika ??

moshe

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Vallejo Air nie potrzebują rozcieńczania. Dobrze pracują takie jakie są. W ostateczności można dodać gorzałki. Metoda sprawdzona i pochodzi z innego forum. Ma ten plus, że medium zwykle w domu każdy ma. Poza tym nie zauważyłem różnicy w pracy z wódka a oryginalnym rozpuszczalnikiem. Krycie i praca z farbami Vallejo jest super jedyny mankament to trwałość powłok, tu Tamija i Gunze wypadają 100x lepiej. Vallejo nie Air z wódką jak i oryginalnym rozpuszczalnikiem w stosunku 2:1 zwykle się sprawdza ale lepiej sprawdzić przed podaniem na model

Ostatni

Znany użytkownik
Reakcje
195 3 0
Vallejo Air nie potrzebują rozcieńczania. Dobrze pracują takie jakie są. W ostateczności można dodać gorzałki. Metoda sprawdzona i pochodzi z innego forum. Ma ten plus, że medium zwykle w domu każdy ma. Poza tym nie zauważyłem różnicy w pracy z wódka a oryginalnym rozpuszczalnikiem. Krycie i praca z farbami Vallejo jest super jedyny mankament to trwałość powłok, tu Tamija i Gunze wypadają 100x lepiej. Vallejo nie Air z wódką jak i oryginalnym rozpuszczalnikiem w stosunku 2:1 zwykle się sprawdza ale lepiej sprawdzić przed podaniem na model
Pisząc -wódka, masz na myśli spirytus prawda ?
wódka to spirytus rozcieńczony wodą i nie bardzo się nadaje, musi to być czysty spirytus. :)

moshe

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Metoda pochodzi z forum modelarstwa redakcyjnego i wierz mi, że farba zachowuje się normalnie. Jak się w domu nie ma nic innego wódka się sprawdzi. Podejrzewam, że gunze by zcieło ale Valejo nie sprawia problemu.

Stroju

Znany użytkownik
Reakcje
449 2 0
Oczywiście że wódka, im gorszego sortu tym lepiej, jak ktoś ma czysty spirytus to trzeba go rozcieńczyć wodą destylowaną do proporcji wódczanych, sam spirytus by o wiele za szybko odparował żeby cokolwiek ładnie pomalować, w ostateczności można używać samej wody destylowanej.
Mi ogólnie vallejo nie podchodzą, strasznie są kłopotliwe w malowaniu, dużo lepiej mi się pracowało z pactrami, albo model masterami akrylowymi (z tego co pamiętam to ten sam producent - testors), z lifecolorami jest różnie, jedne egzemplarze super inne tragedia ale podejrzewam że często się trafiają przemrożone. Ogólnie akryle wodne w aerografie to zło, dużo lepiej używać Tamiyi, Gunze C lub H rozcieńczonych Mr Color levelling thinnerem, on jest oczywiście dedykowany tylko do C ale sprawdza się świetnie do H i Tamek, usuwa wszystkie problemy.
Vallejo, Pactra, Model Master akryl, Lifecolor to farby typowo wodne, można je rozcieńczać wódką, jak używam do wszystkich rozcieńczalnik do lifecolorów w dużej butelce, tą grupą farb się z kolei świetnie maluje pędzlami, bo poprzednia grupa się zupełnie nie nadaje do pędzlowania.

KaJotT3D

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam,
Mam dwa pytania odnośnie farb do aerografu:
1. Jaki lakier bezbarwny błyszczący wybrać aby łatwo się nakładał i dawał dobry połysk (obecnie używam vallejo air i nie jestem zbyt zadowolony)?
2. Poszukuję farby do aerografu RAL 5015, vallejo w ofercie takiej nie ma, podobna jest chyba tamiya x-14 ale nie spotkałem się z oznaczeniami RAL tych farb.

RS11

Znany użytkownik
Reakcje
153 0 0
Tamiya X14 jest za jasna w porównaniu do RAL 5015
http://scalemodeldb.com/paintcharts/tamiya żeby ustawiły się rale obok odpowiednich kolorów Tamiya należy w górnej tabelce po lewej stronie w Sort by wybrać -name,
group by -none , w brand zaznaczyć ral i Tamiya i kliknąć show paint charts- i gotowe.

Co od vallejo to gloss varnish 70.510 należy rozcieńczyć max do 1:1 ja daję dwie krople więcej lakieru niż wody (destylowanej) i pokrywam powierzchnię 2 - 3 krotnie mgiełką. Lakier ten gorzej się nakłada w temperaturze powyżej 20 stopni-to wielokrotnie jest przyczyną narzekań z zapychaniem i nierównomiernego nakładania.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 1
Dla początkujących 2
Dla początkujących 4
Dla początkujących 1