• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fajna gilotyna do cięcia blachy

Reakcje
46 0 0
Witam
W czeluściach internetu znalazłem taką mała fajną gilotynkę. Najciekawsze jest to że cięte elementy nie są powyginane tylko płaskie
Może zrobię takiej prototyp, zastanawiam się nad wykonaniem podobnej :)
Pozdrawiam

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.751 12 2
Obejrzałem filmik i widzę pewne cechy, które nie wpływają pozytywnie na użytkowanie.
Prezentujący obrócił gilotynę jedną ręką, czyli samo aluminium. Krótka dźwignia, zatem nie czegoś twardszego jak stal się nie przetnie zbyt łatwo. Na stoliku listwa jest regulowana za pomocą dwóch śrub i nie sądzę żeby ta właśnie regulacja była powtarzalna. Lepiej mieć listwę na stałe zamontowaną do stolika, skalibrowaną i szablony do cięcia pod kątem.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.226 508 29
Na chwilkę wetnę się Koledze Romanov, pokażę uczynioną gilotynę do cienkich blach, lat temu mnóstwo w czasach gdy byłem aktywnym modelarzem, można na niej ciąć bardzo wąskie paski tu ucięta blach miedziana pasek o szerokości 0,5 mm i pasek z papieru o szerokości 0,7 mm, moim zdaniem dopiero przy cięciu papieru widać poprawność montażu, prawidłowe luzy technologiczne i ostrość.

IMG_20220919_061447-crop.jpg

IMG_20220919_061454-crop.jpg

A to już w pełni "przemysłowa" zbudowana jakieś piętnaście lat temu, jak kilkadziesiąt innych w firmie, działa do dziś jest przeznaczona do cienkich blach, tak do 0,4 mm , ma specjalne sprzęgło uniemożliwiające cięcie grubszych materiałów.

IMG_20220919_061615.jpg

Jestem ciekaw gilotyn produkcji naszego Kolegi, jak dotąd jego produkty są solidne i funkcjonale, ciekawi mnie też w tych czasach dziwnych, ich cena, ale uzbrajam się w cierpliwość , może się kiedyś dowiem.
Trzymam kciuki.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.226 508 29
Jak mnie nie wyrzucą z tego wątku, jutro Wam pokażę najdziwniejszą którą zrobiłem, wysoce specjalizowaną do tylko jednej operacji.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.226 508 29
Obiecana gilotyna, zbudowana 23 lata temu, w czasach gdy mi się jeszcze chciało, służy tylko i wyłącznie do cięcia na powtarzalne odcinki spoiwa cynowego w postaci drutu o średnicy 2 i 3 mm, ponieważ "przymiar" a właściwie opór jest zamocowany do ruchomego ramienia da się ciąć nawet plasterki o grubości 0,2 mm, nie jest to najdziwniejsze urządzenia jakie zbudowałem, ale nie miejsce i czas aby się nimi chwalić.

IMG_20220920_071259.jpg

IMG_20220920_071312.jpg

OP
OP
R
Reakcje
46 0 0
Jestem pod wrażeniem pomysłowości. W moim przypadku temat jest dość mocno skomplikowany. Mój park maszyn jest dość skromny. I w zasadzie obróbka stali gatunkowej jest dla mnie problemem. Mam zbyt małe maszyny. Frezarko wiertarka kolumnowa do tego mała tokarka i trochę jakiś narzędzi pomocniczych oraz mały ploter cnc o stole Y 300 x X320 x Z120 z wrzecionem 3,3 KW. Robię to hobbystycznie. Większość obróbki skrawaniem wykonuję manualnie a co za tym idzie znacznie więcej czasu potrzebuję aby wykonać jakieś narzędzie. Staram się aby zachować jakość i estetykę swojej pracy. Co do gilotyny to dla siebie chcę zrobić prototyp i pewnie to uczynię jak się z innym projektami uporam. Ale coś mi tam wychodzi. Poniżej zamieszczam zdjęcia narzędzi które miałem okazję robić dla kolegów.

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 19