• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Fabryka Parowozów Grabowo Pomorskie

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.565 3 0
Zakładam ten wątek, bo po wieloletniej męce nad Pm36 nadszedł czas na kolejny parowóz. A ponieważ pomysłów mam kilka, i materiał na kilka modeli parowozów czeka w pudełkach, nie precyzuję dzisiaj w tytule wątku co w nim powstanie, będę się dzielił raczej postępami z bieżących prac. Może dla urozmaicenia spróbuję ruszyć dwa-trzy tematy równolegle, a może, czego unikałem do tej pory, a do czego namawiają mnie niektórzy koledzy, powielę coś w dwóch-trzech egzemplarzach, poszerzając przy okazji nieco ubogą ofertę firm i manufaktur w tym obszarze?

Na pierwszy ogień poszło moje pudełko z rozebranym na części pierwsze Pt31 w radzieckim malowaniu, który nabyłem okazyjnie kilka lat temu - jakby na to nie patrzeć, nie ma lepszej bazy na Pu29.

IMG_0371a.jpg

Napęd modelu (silnik, przekładnie i koła) można zaadaptować, ale układ korbowy wymaga modyfikacji ze względu na fakt, że oryginale napędzana jest druga oś wiązana, a nie trzecia jak w Pt31. Po krótkich poszukiwaniach w moim magazynie podzespołów, udało mi się znaleźć krótsze korbowody i pasujące wymiarami elementy mechanizmu sterowania rozrządem pary, no i na fotce mamy efekt - pierwszy krok w kierunku modelu Pu29 zrobiony.

IMG_0370a.jpg

OP
OP
SD

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.565 3 0
Drugi pomysł na ciekawy model parowozu PKP, którego nie trzeba robić od podstaw, przyszedł mi do głowy, gdy przypadkiem zobaczyłem na ebayu model BR38 Fleischmanna, ale w wersji z tendrem oznaczanym w Polsce 32D2. Pozostało dokupić kocioł z S160 i mamy bazę na Ok203-1 (2), Ok55-1 (2) lub Ok22-89 (90), jak kto woli. Wprawdzie w literaturze można znaleźć bardzo niewiele zdjęć tych dwóch szczególnych egzemplarzy serii Ok22, ale podwozie i tender jest, budka z Ok22 jest nietrudna do odtworzenia, a rozmieszczenie osprzętu można wydedukować znając konstrukcję Ok22 i Tr203. Więc takie małe wyzwanie też jest na mojej liście.

Ok203.jpg