• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? ESU LokSound 5

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.731 60 9
Witam, w lokomotywie SU46 mam zamontowany dekoder dźwięku ESU LokSound 5 i niestety nie mogę zmienić ustawienia CV29. Do wyboru mam tylko wartości 18, 22 i 30. Potrzebuję ustawić CV29=6 by uzyskać dostęp do prędkości środkowej.
Może miał ktoś z Was podobny problem i w jakiś sposób to rozwiązał.

OP
OP
śledź

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.731 60 9
CV29=2 dekoder przyjmuje? To będzie to samo, tylko bez jazdy w analogu.
Niestety nie i tu jest problem. Taka sama sytuacja jest jeszcze w dwóch innych lokomotywach z tym samym dekoderem. Mam jeszcze stonkę również z tym dekoderem i o dziwo w niej bez problemu zmienić się dało.

Grzes

Moderator forum Sterowanie oraz Mikro-producenci.
Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
613 7 0
CV29=6 by uzyskać dostęp do prędkości środkowej
Co ???
Wpisując do CV29 wartość 6 ustawiasz dekoder w tryb 28/128 kroków oraz włączasz możliwość pracy dekodera w sterowaniu analogowym DC :)
Chodzi Ci o Medium Speed zapisywaną w CV6 ? Ustawienie CV6 nie powinno być zależne od innych ustawień w CV. Ewentualnie sprawdź ustawienie czwartego bitu w CV29.

OP
OP
śledź

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.731 60 9
Wpisując do CV29 wartość 6 ustawiasz dekoder w tryb 28/128 kroków oraz włączasz możliwość pracy dekodera w sterowaniu analogowym DC :)
Zgadza się.
Chyba chodziło Ci o Medium Speed zapisywaną w CV6.
Ojej, oczywiście że chodzi o średnią prędkość.
Tylko co z tego jeżeli nie mogę zmienić wartości CV29 poniżej 18.
Wpisuję w CV29=2 potem sprawdzam i jest 18
Wpisuję w CV29=6 potem sprawdzam i jest 22
Wpisuję w CV29=14 potem sprawdzam i jest 30
Z dekoderami Zimo i Piko oraz z jednym od ESU nie ma problemu, tylko trzy pozostałe ESU robią problem.

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.237 25 2
Na jednym forum poczytałem na temat podobnego zjawiska, aczkolwiek dotyczyło LokPilotów 5.0 DCC, czyli dość specyficznej wersji, która obsługuje TYLKO DCC. Bit 4 jest tam ustawiony na stałe i dlatego 16 jest w sumie wartości CV29 niejako na stałe.
Zastanawiające jest tylko, że LokSound’a 5.0 DCC w wersji H0 nie ma (?) jest tylko multiprotokol. Zakładam, że nie masz dekodera LokSound 5.0 micro, bo tam owszem jest wersja tylko DCC i Twój problem mógłby wtedy występować.

OP
OP
śledź

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.731 60 9
Na jednym forum poczytałem na temat podobnego zjawiska, aczkolwiek dotyczyło LokPilotów 5.0 DCC, czyli dość specyficznej wersji, która obsługuje TYLKO DCC. Bit 4 jest tam ustawiony na stałe i dlatego 16 jest w sumie wartości CV29 niejako na stałe.
Zastanawiające jest tylko, że LokSound’a 5.0 DCC w wersji H0 nie ma (?) jest tylko multiprotokol. Zakładam, że nie masz dekodera LokSound 5.0 micro, bo tam owszem jest wersja tylko DCC i Twój problem mógłby wtedy występować.
Też się dokopałem do takich informacji. Ja mam takie dekodery:

Dekoder 1.jpg Dekoder.jpg

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.237 25 2
Hehe, a instrukcja LokSound 5.0 mówi, że wszystkie ich dekodery 5.0 z obsługą wielu protokołów mają bit 4 na stałe. Czyli to nie błąd tylko ich standard dzisiaj.
812EB9B5-F590-4336-9625-42E55B5366EE.jpeg

OP
OP
śledź

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.731 60 9
Dokopałem się do wszystkich instytucji i faktycznie tak jest ale w Lok4 tak nie było i dlatego w stonce mogłem to zmienić.
Jeżeli ktoś jeździ tylko za pomocą Multimaus to w niczym nie przeszkadza brak ustawienia prędkości średniej ale w iTrain już jest to potrzebne, przynajmniej u mnie.
Czas na wymianę dekoderów na inne, szkoda bo ESU są ok i do tej pory problemu nie było.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.406 27 1
No, ale to jest porąbane. Co im przeszkadzało w tych ustawieniach CV29 ?
Kto nie wie o tym, to się wpakuje i kłopot...
Jeszcze tylko zapytam dla uściślenia, bo jestem lekko skonfudowany.
Czy tylko tabela kroków prędkości jest dostępna ?
Czy ustawienia CV2, CV3, CV4, CV5 są ustawialne, ale tylko bez CV6, czy w ogóle te CV nie są dostępne ?
Ja stosuję zawsze w dekoderach ustawienia CV6. LokSound'a 5 nie mam - na szczęście.:)

OP
OP
śledź

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.731 60 9

dark

Użytkownik
Reakcje
13 1 1
Sprawdziłem to w swoich dekoderach. Wszystkie plux22 mają taką blokadę. W instrukcji znalazłem, że charakterystyka pracy silnika jest ustawiana poprzez CV67-94. Tam powinno dać się ustawić prędkość pośrednią.
CV4 -16. Aktywny dekoder wieloprotokołowy.
Dla 8pin Stonki jest inaczej. Możliwe, że chodzi o płynną pracę dla silnika pięciopolowego.
To takie moje przypuszczenia i 100% pewności nie mam.
Pozdr.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.116 87 0
Faktycznie - w LS5 multiprotocol, bit 4 w CV29 jest zawsze zapalony.
Ustawienie CV6 wg instrukcji jest możliwe w LS5 DCC - ale chyba nie ma takiego dekodera w handlu.