• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? ESU loksound 4 problem z aux 3 i 4

Reakcje
22 0 0
Cześć.
Mam w swojej v100 loksounda 4 micro I postanowiłem dołożyć jej oświetlenie kabiny. W projekcie oczywiście jest ustawione aux3 jako oświetlenie kabiny ale po podłączeniu pod tego auxa światło cały czas się świeci. To samo dzieje się w przypadku aux4. Przejrzałem cały projekt i nigdzie nie jest włączone zapalanie samoczynne itd. Pozostałe wyjścia działają prawidłowo. Dodatkowo dekoder wydaje taki dziwny pisk ale też nie ma prawa być nigdzie zwarcia. To mnie tak nie martwi bo zauważyłem to już w niektórych dźwiękowcach że jak się wsłuchać to jakiś tam dźwięk wydają ale jednak mnie to też zastanawia. Co byście sugerowali zrobić?

Sytzmer

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
557 0 0
AUX3 i 4 w dekoderach LokSound Micro to wyjścia logiczne, które zamiast -0V (wspólna masa) dają +5V. Więc robisz zwarcie z +16V do +5V. Aby móc ich użyć jako logiczne, albo potrzebujesz ESU 51999 albo jakiś inny tranzystor na ten zakres napięcia. Bardzo polecam również instrukcję od ESU, ja mam je otwarte niemal cały czas